Gå till innehåll
Sydnärke / Kultur
Fotograf med kamerautrustning bredvid en bok med en svan.

Jonas Classon har gjort en bok om sångsvanar tillsammans med författaren Anna Froster.

Välkänd Kumlafotograf berättar om sångsvanens återkomst

Publicerad: 13 March 2024 17:24

Den numera rätt välkända Kumlafotografen, Jonas Classson, har släppt ännu en bok, precis om tidigare, tillsammans med författaren Anna Froster. Boken heter Sångsvan Tillbaka i ljuset. Det handlar om sångsvanarna och deras återkomst.

I morse såg jag sångsvanar, helt nära där jag bor, vid en vattenspegel på en åker. Det gör jag ganska ofta. Man ser dem ofta  ute på åkrar och kanske vid fågelsjön Tysslingen. Så har det dock inte alltid varit.

Det är lätt att misströsta när det gäller miljö och biologisk mångfald. Men det finns faktiskt solskenshistorier. Arter som kommit tillbaka och kanske är mer vitala än någonsin från att i princip varit utrotade. Precis så är det med sångsvanarna.

För 100 år sedan fanns 20 häckande par kvar i landet, spridda på några ensliga norrländska myrar. Fortfarande när jag var liten var sångsvanar något exotiskt, som man gjorde långa bilutflykter för att se. Nu flyger sångsvanarna på himlen när vintern är på väg att ge vika. Du kan se dem på många platser så här års. Inte minst vid Sjön Tysslingen, där bilderna i boken är tagna.

Enastående foto

Boken är en kärleksfull skildring av sångsvanarna och deras återkomst. Den rätar också ut en del frågetecken som gett upphov till myter om den stora fågeln, varför de samlas i cirklar och bugar exempelvis.

Som vanligt är det frågan om enastående naturfoto, med en säregen touch som vi numera känner igen som Jonas Classons. Textmässigt bjuder Anna Froster på intressanta fakta i ett relativt lättsamt, lättläst berättande. De har samarbetat tidigare, i boken Lappuggla.

Och jo, självklart vill vi även skryta med att Jonas då och då under åren faktiskt medarbetat i Sydnärkenytt.

Boken är utgiven på bokförlaget Max Ström och finns i bokhandeln, både de få fysiska som finns kvar och online. Ett måste i alla naturintresserades bokhyllor eller vardagsrumsbord.

Annons

Nyheter