31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nybyggda 51:an blev öppnad till slut

Det södergående körfältet släpptes på först, med vägtrafikledare i täten. Foto: Henrik ÖstenssonDet södergående körfältet släpptes på först, med vägtrafikledare i täten. Foto: Henrik Östensson

Så var den öppen, den nya sträckan av riksväg 51 mellan Kvarntorp och Svennevad. Något hundratal privatpersoner i sina bilar och olika makthavare slöt upp vid Kvarntorp inför trafiksläppet i måndags förmiddag.

När väl trafiken släpptes på skedde det långsamt, med vägtrafikledare längst fram som satte tempot. Bara det södergående körfältet släpptes på först.

Långbänk

Begreppet ”långbänk" får en helt ny dimension när man pratar om den här delen av riksväg 51. Första gången man började diskutera behovet av en ny väg var redan i slutet av 1950-talet. Sedan har det varit snubblande nära flera gånger.

Därför var det många som knappt trodde det skulle bli någon väg denna gång heller, men 2017 drog bygget igång och nu är den klar. Bygget av den så kallade faunapassagen sydväst om Pålsboda försenade invigningen med en månad.

Fredrik Idevall Region Örebro län, chef för samhällsbyggnadsfrågor.
Katarina Hansson (S) kommunalråd Kumla, var en av dem som deltog vid invigningen
Beslut av regionen

– Tvärt emot vad många tror är det Region Örebro län som beslutar om vägprojekt i länet. Trafikverket beslutar bara om Riksväg 50 och motorvägarna i länet. Det är det hittills största infrastruktur regionen beslutat om, sa Fredrik Idevall, områdeschef Trafik & Samhällsplanering på regionen.

Vägen har kostat 250 miljoner kronor och är 13 kilometer lång. 

– Vi beviljas ungefär 1 miljard vart tolfte år för infrastruktursatsningar. Så det här är ju en betydande del av den budgeten, fortsatte Idevall

”Skönt att det är klart”

Han menar att det verkligen inte saknades beslutsunderlag.

– Nej, kommunerna i området har ju jobbad för detta i årtionden och tagit fram massor med kunskapsunderlag, det gjort belsutet lätt när det väl fanns pengar.

Conny Larsson, (s) från Hallsbergs kommun inflikar.

– Skönt att det äntligen är färdigt. Jag bor ju i Hjortkvarn och hoppas det här ska innebära ett lyft även för oss, med snabbare och enklare pendling. Det blir cirka en mil närmare mellan Norrköping och Örebro. Så det gäller ju även Hjortkvarn, en mil närmare till Örebro för oss betyder mycket.

Nästa steg 2021

Nästa steg bli att fortsätta utbyggnaden norrut, från Kvarntorp till Almbro.

– Här finns finansiering. Vi hoppas kunna sätta igång det projektet 2021, säger Fredrik Idevall. Det blir också en 2+1-väg. Men där är det den befintliga vägen som ska byggas om.

För vägsträckan söder om Svennevad finns dock inte mycket hopp för en förbättring i närtid.

– Det finns en åtgärdslista. Vi tänker oss göra vissa förbättringar för att få en bra 80-väg. Sämst är vägsträckan söder om Hjortkvarn. Att bygga en sådan här väg är inte aktuellt där utan det blir en förbättring, upprustning av befintlig väg. Någon finansiering är inte beslutad.

– Vi är i hög grad påverkade av riksväg 51 också. Den passerar ju igenom kommunen och vår centralort. Vi är nu mycket nära att få till en förbifart runt Finspång, säger Hugo Andersson, (c), kommunalråd Finspång, som också var på plats.

Anders Lundblad, Örebro skulle till Söderköping, hamnade av misstag i invigningen.
Lars-Göran Elofsson, Kumla, nöjd premiäråkare
Ville premiäråka

I kön av bilister som vill premiäråka på nya vägen träffade vi Anders Lundblad från Örebro.

– För mig blev den här invigningen lite tokig. Jag har egentligen bråttom, jag följde skyltningen, nu blev jag sittande här, sa han.

Lars-Göran Elofsson, Kumla, hade dock ingen brådska. 

– Nej, jag är här för att prova vägen, premiäråka, log han.

Laddar spelare...
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-18 12:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.