Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu börjar man trappa ner vaccinationsverksamheten

Det storskaliga vaccinationsuppdraget, det som ibland kallas massvaccinationen mot Covid-19 ska nu trappas ner. Det innebär att vaccinationerna nu omorganiseras. Verksamheten kommer första oktober övertas av organisationen för nära vård, vårdcentralerna.

Det storskaliga vaccinationsuppdraget, det som ibland kallas massvaccinationen mot Covid-19 ska nu trappas ner och förändras. 
Redan den första september, övergick provtagningen för Covid-19 i närsjukvårdens regi. Det innebär att det stora provtagningcentret vid CV-området i Örebro slår igen.

Här om dagen skrev vi att fyra av de fem vaccinationsnoderna ska stängas första oktober. Det visade sig vara fel information. Det är i själva verket precis tvärt om. Vaccinationscentret på Conventum i Örebro stänger, medan de andra fyra blir kvar, alltså även det i Hallsberg, vid Esplanaden.

Verksamheten på vaccinationscentret i Hallsberg ska åtminstone rulla på fram till årsskiftet, men alltså i närsjukvårdens regi.

– Men uppdraget kommer förändras. Takten kommer minska. Det är ju betydligt färre som ska vaccineras nu. Det stora uppdraget, massvaccinationen är ju genomfört.  Nu går vi in i en annan fas. Den här förändringen sker i hela landet nu, helt enligt de riktlinjer vi fått, fortsätter Inger Nordin Olsson, vaccinationssamordnare på region örebro län.

– Förändringen innebär också att mitt uppdrag som samordnare för Covid-19-vaccinationen tar slut. Det är chefen för verksamhetsområdet  Nära vård, Lena Adolfsson som övertar ansvaret.

Vaccinationer på fler platser

Vaccinationsverksamheten kommer också bli mer mobil. Man kommer bland annat vaccinera på universitet, SFI, Komvux och gymnasieskolor, som vi redan skrivit om. Man har också stärkt arbetet mot utsatta områden, där vaccinationsgraden generellt är låg. Personal som jobbat på de olika vaccinationsnoderna kommer också finnas kvar för att stötta arbetet under en övergångsperiod. Det kommer troligtvis också finnas möjlighet att få vaccination på vårdcentraler.

Extrados

Enligt en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten ska nu personer med allvarlig immunbrist kunna erbjudas en extrados, en tredje dos. Det kan bland annat gälla patienter som genomgått organtransplantation. Man kan inte komma på drop in för en sådan extrados. Det ska finnas en ordination från behandlande läkare, när man har den kan man boka en tid.

Än så länge finns dock ingen rekommendation om en tredje vaccindos till den stora massan. 

Vad händer om det skulle bli så att det blir frågan om en tredje dos till hela befolkningen?

– Det kommer nog gå att hantera i den nya organisationen. Det kommer inte bli frågan om samma tidspress utan kan troligtvis spridas ut mer i tid.

I Örebro län har nu 83 procent av befolkningen fått en första dos. 76 procent är färdigvaccinerade med en andra dos.

I åldersgruppen 18-18 år som som är den grupp man sist började vaccinera har man redan nått 63 procent. 

– Vi vet att av alla som behandlas på intensivvårdsavdelningar är 90 procent ovaccinerade. Så passa på och få vaccinet nu om du inte redan fått det, uppmanar Inger Nordin Olsson.

Smittan ökar bland yngre

Trots att allt fler är vaccinerade har smittspridningen tagit fart igen, men på betydligt lägre nivåer än vid samma tid förra hösten. Det var också enligt Folkhälsomyndigheten, väntat. Skolor har börjat, olika verksamheter har börjat och många är tillbaka på arbetsplatser. Flertalet nya smittade återfinns också i åldersgruppen 5-15 år. 210 nya fall rapporterades under vecka 34.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-31 14:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.