Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu har vaccination startat i länet, söndag första dagen

Sjuksköterskan Maria Eriksson ger en spruta i Örebro län under söndagen. Foto: Region Örebro länSjuksköterskan Maria Eriksson ger en spruta i Örebro län under söndagen. Foto: Region Örebro län

Under söndagen inleddes vaccinationen mot covid-19 i Örebro län. Totalt 242 personer som bor på särskilda boenden för äldre vaccinerades.

Region Örebro län fastslår det hela i ett pressutskick.

Där påtalas att den första leveransen med vaccin kom till Örebro i lördags kväll och efter beredning söndag morgon fördelades vaccinet vidare till fem äldreboenden i Örebro.

Vårdtagare och personal först ut

I den första etappen erbjuds vaccin till:

Personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer med hemsjukvård eller har hemtjänst i ordinärt boende. Personal inom äldreomsorgen som arbetar nära boende och omsorgstagare. Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp enligt prioritet ovan.

– Vaccination är ett av de mest effektiva sätten för att förebygga sjukdom och minska smittan i samhället. Det är bra att vi nu är igång med vaccinationen så att vi kan erbjuda våra äldre ett bra skydd mot covid-19-sjukdomen, säger Stellan Johansson, Region Örebro län.

Vaccination i hela länet väntar

Den kommande veckan väntas ytterligare en leverans till Örebro län och då fortsätter vaccinationen på äldreboenden i hela länet och inte bara Örebro.

– Alla kommer att erbjudas vaccin, men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av covid-19 kommer att få först, säger Stellan Johansson.

Första vaccinationsdagen gick alla fall enligt plan

Även om vaccinationen har startat under julhelgen fastslår Region Örebro län att det är viktigt att fortsätta följa rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och att stanna hemma om man känner sig sjuk.

91-årige Gun-Britt fick första sprutan

Den som var först i hela landet att vaccineras var 91-årige Gun-Britt på Bokens vårdboende i Mjölby. Hon fick sin spruta tidigt i morse samtidigt som kamerablixtrar smattrade från inbjuden press.

“Det kändes ingenting och gick bra”, sade Gun-Britt efteråt till SVT.

Även i andra länder i Europa har vaccinationen nu dragit igång och i flera av dessa har höga politiker symptomatiskt varit de som tagit den första sprutan. Bland annat i Tjeckien där premiärminister Babisi var först ut.

Tempo skruvas upp från mars

Richard Bergström heter han som fått titeln “vaccinationssamordnare”.

Han uttalar sig med försiktig optimism på SVT och säger där att om arbetet går som förväntat ska det gradvis kunna släppas på restriktioner och att tempot för vaccinationer från mars och framåt kommer att skruvas upp.

Alla vuxna i landet ska erbjudas vaccin från och med april.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-27 15:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.