13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vill ha större stöd av staten för kontanter i samhället

Invånarna i Örebro län tog ut 1,2 miljarder kronor i Bankomats uttagsautomater under andra halvåret 2018, en ökning med 41 miljoner eller 4 procent jämfört med föregående halvår.

– Sett över tid minskar användningen av kontanter, vilket innebär att det blir allt dyrare att upprätthålla kontantinfrastrukturen.

- Utan kommersiell bärighet är det i längden inte rimligt att marknadsaktörer ska ansvara för kontantinfrastrukturen, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressutskick.

Bör finansieras av staten

Utvecklingen i Örebro län följer riket i stort, där uttagen av kontanter ökade från 45 miljarder kronor under första halvåret 2018 till 47 miljarder kronor under andra halvåret.

Eftersom såväl sommarsemestrarna som julen infaller under det andra halvåret brukar kontantuttagen vara högre då än under det första halvåret.

– Det finns ett samhällsbehov av att kontanter ska kunna användas, inte minst av personer i digitalt utanförskap och i eventuella krissituationer. Precis som med annan samhällsviktig infrastruktur bör kontantinfrastrukturen upprätthållas och finansieras av staten, säger Johan Nilsson.

21 procent vill ha kontantlöst samhälle

En Sifoundersökning som Bankomat nyligen låtit genomföra visar att 72 procent av svenskarna vill kunna betala kontant även i framtiden.

Det är en ökning med fyra procentenheter jämfört med ett år tidigare. Andelen svenskar som vill ha ett helt kontantlöst samhälle har samtidigt minskat, från 25 procent för ett år sedan till 21 procent i dag.

– Allt fler människor har börjat se riskerna med ett helt kontantlöst samhälle. Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att de ska finnas tillgängliga och kunna användas av människor i vardagen, avslutar Johan Nilsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-23 11:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.