Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Utspridd sommarmarknad längs Närkesbergsvägen

Gudrun Haglund Eriksson välkomnar folk att färdas längs Närkebergsvägen  på onsdag och torsdag. Foto : Henrik ÖstenssonGudrun Haglund Eriksson välkomnar folk att färdas längs Närkebergsvägen på onsdag och torsdag. Foto : Henrik Östensson

Onsdag och torsdag nästa vecka, det vill säga den 28-29 juli uppstår ett helt nytt arrangemang. Alla som ägnar sig åt besöksverksmahet, eller handel, längs Närkesbergsvägen gör gemensam sak och håller öppet hus. Arrangemanget ”Närkesbergsvägen” samlar allt från konstnärer, ridskolor, gårdsbutiker till varuhuset i Rönneshytta.

Arrangemanget, som väl får ses som något slags utsträckt bygdemarknad sträcker sig från Skyllberg i väster ända till Haddebo i Hallsbergs kommun, 28 kilometer österut. Närkesberg ligger någonstans i mitten. Det blir 13 hållpunkter på vägen.

– På en del ställen blir det dessutom fler näringsidkare. Här hos mig kommer det exempelvis bli försäljning av kläder, säger Gudrun Haglund Eriksson. Han har gårdsbutiken ”Ull & skinn” i Närkesberg, där hon säljer skinnhantverk och fårskinn, allt från egna djur. Hon och maken föder upp drygt 800 lamm per år.

Gudrun är en av initiativtagarna.

Gudrun säljer ull och skinn från egna lamm. Foto: Henrik Östensson Gudrun säljer ull och skinn från egna lamm. Foto: Henrik Östensson

– Ja, det var jag och Davide Lindqvist på ”Krogen som inte finns” här i Närkesberg som började diskutera ett sådant här gemensamt arrangemang redan i fjol, när nästan allt var nedlagt under pandemin. Men det blev aldrig riktigt av. Nu kör vi i år istället. Claudia Lewandowski på ”Visit Askersund” turistbyrån har hjälpt oss att samordna och marknadsföra. Byalaget i Närkesberg har tagit fram fina skyltar.

Vill inte konkurrera med andra arrangemang

Men varför ordnar ni det här ett par vardagar?

– Det är en hel del arrangemang på helgerna så här års. Bättre att inte försöka konkurrera med en massa annat. Många är ändå lediga så här i juli. Så vi tänkte att vi provar det här.

Frank Kerssens och Christina Renet driver Vita Krala i Haddebo, som så att säga blir sista utposten åt Öster på ”Närkesbergsvägen”.

– Vi har ju bed & breakfeast. Men vill på det här sättet egentligen puffa för vår gårdsbutik. Vi säljer lite av varje, olika smaksatta siraper, färsk honung från egna bin och grönsaker, säger Frank och visar gårdsbutiken, inhyst i en jordkällare.

– Nytt för i år är att vi numera säljer yoghurt, mjölk och egentillverkad hårdost och hembakt bröd. Det kommer vi ha året runt. Mjölken kommer från en gård i närområdet, inflikar Christina.

Evenemanget håller öppet mellan 10-16.

– Men vissa som, är med har ju längre öppet tider helt normalt, som Rönneshytta varuhus och Rönne trädgård. Där är det givetvis öppet som vanligt, säger Gudrun.

Frank Kerssens på Frank Kerssens på "Vita Krala" i Haddebo. Foto: Henrik Östensson

Det här är samtliga näringsidkare som deltar i ”Närkesbergsvägen”.

Ateljé Motvalls

Potatisboden i Skyllberg

Rönne Trädgård

Varuhuset Rönneshytta

Stall Annika

Loppis i Svaldre

Stall Släte

Ull & skinn i Bengtstorp

Krogensomintefinns

Kafé Qvarnån

Gläntan i skogen

Vita Krala

Vita Krala i Haddebo. Vita Krala i Haddebo.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-22 13:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.