15 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Besked om Ericsson
bekymrar Kumla

- Vårt stora bekymmer just nu är vad som ska hända med Ericsson i framtiden, och om hur många jobb som försvinner. Att det blir förändringar, det vet vi – men hur det blir är inte klart ännu.

Sune Valegren från Kumla berättade på Rotarys lunchmöte i Hallsberg om kommunens aktuella näringslivsfrågor. Foto: Karin Kax

Sune Valegren näringslivsutvecklare i Kumla kommun besökte Rotary i Hallsberg på torsdagen och pratade om framtiden och vad som är på gång i den kommun han jobbat med under sex år.

Tidigare var han i norra länsdelen och nu är han verksam i Sydnärke. Så här berättade Sune Valegren:

"Högkonjunktur kommer"

"Att det går dåligt för Ericsson är ingen nyhet, vi har sett försämringen under en tid och nu väntar vi bara på besked om vad som ska hända i framtiden.

Som tur är kommer det en stark högkonjunktur nu och då är det lättare för dem som blir utan jobb från Ericssons att hitta ett nytt arbete. En tredjedel av dem som arbetar på företaget bor i Kumla, resten i Sydnärke och i Örebro-regionen.

Det som händer nu är att många företag flyttar sin produktion utomlands, det går inte att göra något åt.

Beklagar bankflytt

Det andra som vi beklagar är att SEB stänger i Kumla och flyttar all verksamhet till Örebro. Folk går inte till banken längre, nu sköter man det mesta via internet och betalningen i företag och butiker går också till största delen via internet.

Kumla Promotion har 230 medlemsföretag men fackhandeln i Kumla står i stort sett still. Det har vi brottats med de senaste åren. Vi jobbar ständigt med att locka nya butiker till Kumla, men det är svårt att lyckas med det.

Vi jobbar också med att se till att vi har vatten i kommunen. Efter detta år med torka måste vi se till att kunna klara vintern utan att få problem. Tisaren börjar hämta sig och enligt uppgift har vattnet ökat några centimeter under senaste månaden.

Byggindustrin går bra

Det som går bra nu är byggindustrin i hela Närke. Vi känner av att Örebro bygger mera, det ger jobb även här.

Väg 51 rustas upp från Kvarntorp till Svennevad, och det betyder mycket för trafiken mot Norrköping. Bredare vägsträckor med mitträcken ger snabbare och säkrare trafik.

Det som fungerar alldeles utmärkt nu är samarbetet med Hallsberg och Kumla. Vi träffas regelbundet och stämmer av läget, vi sköter lönefrågor gemensamt kommunerna emellan. Det sparar både energi och pengar."

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-10-27 20:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.