Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Ut i naturen och leta kontroller – dags för årets Naturpass

Naturpasset handlar om att leta kontroller själv ute i naturen medan man motionerar. Foto Alf AnnerborgNaturpasset handlar om att leta kontroller själv ute i naturen medan man motionerar. Foto Alf Annerborg

Nu finns årets Naturpass ute till försäljning!
Nu har motionsarrangemanget Naturpasset i både OK Tisaren och Askersunds OK dragit igång för säsongen. Själva passet finns att köpa och kontrollerna är utplacerade.

Det handlar om att ta sig ut i naturen med karta. Antingen med cykel, eller till fots. Tanken är att hitta kontrollerna, som vid all orientering, och givetvis motionera. Man behöver inga förkunskaper i orientering, alla kan delta, gammal och ung, ensamma eller i grupp.

Det finns tre olika pass att välja på för den som är sugen på att ge sig ut och motionera på olika sätt.

Hos OK Tisaren finns följande varianter att välja mellan.

Skogspasset. Orientering i skog där det gäller att hitta kontroller med hjälp av karta. I år är det på kartan vid Sandstorp söder om Hallsberg. Varierande med både lättare kontroller och några lite klurigare i fin terräng.

Cykelpasset. I området från Åsbro i söder till norr om Hallsberg med många, små, cykelvänliga grusvägar genomförs cykelpasset. Anordnas i form av foto-orientering. Para ihop kontrollpunktens läge med rätt foto.

Fotopasset. Årets fotopass arrangeras detta år i Sannahed. Detta pass lämpar sig bäst för promenad/vandring, 20 kluriga kontrollpunkter ska paras ihop med rätt foton.

Varje Naturpass kostar 100 kronor. De kan köpas på Apoteket Kronan i Hallsberg eller Kumla, på biblioteket i Kumla eller i OK Tisarens klubbstuga i Långängen, Hallsberg. Passen säljs från 9 maj. Man kan hålla på ända till 1 oktober.

Även hos Askersunds OK

Hos Askersund OK finns Naturpasset för den som vill springa eller gå och cykelpasset  för den som föredrar två hjul, alltså två varianter och slingor. I Askersunds säljs passen på följande ställen: BeGes, Johans Leksaksbod,  AutoEkonom och turistbyrån. Även i Askersund är priset 100 kronor för ett pass och 150 för båda. I Askersund har en rad sponsorer ställt upp med priser till naturpasset.

Cykelpasset går i en slinga från Askersund och söderut ner mot Aspa bruk. Fotorienteringen är uppdelad i två delar, i och runt Askersund och I och runt Zinkgruvan

Naturpasset finns över hela landet och stöttas av Svenska orienteringsförbundet som tillhandahåller material. Men det är klubbarna som gör jobbet. Man gör naturpasset som en utmaning för sig själv, men en del klubbar har alltså priser för de som klarar passet bäst.


 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-19 11:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla