Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Upphandlingen av Karlskoga BB misslyckades

I dag blev det klart att regionen misslyckats med sin ambition att upphandla driften av förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett. En av två förlossningsavdelningar som varit tillgängliga i Örebro län.

Förlossningen i Karlskoga stängdes i juni 2019, av verksamhetschefen, som ansåg att man helt enkelt inte kunde följa upp till de regler om patientsäkerhet som finns. Sedan dess har man försökt sig på att upphandla driften. Ett försök som avslutades i dag.

– Det allt handlar är vad som händer om något skulle gå fel vid en förlossning, säger Karin Sundin (S) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i region Örebro län.

Det är specialistvård för sjuka nyfödda barn som är problemet.

– När det gäller den vanligaste komplikationen, att den födande kvinnan drabbas av problem, har vi kompetens i Karlskoga

Hon fortsätter:

– Innan vi stängde i Karlskoga fungerade det så att om man befarade komplikationer vid en förlossning så planerades den till Örebro. Men ibland går det fel ändå. I sådana fall hade vi då rutinen att skicka efter en neonatalläkare med en sköterska från Örebro. 

En neonatalläkare är en specialist med inriktning på vård av sjuka nyfödda barn.

IVO dömde ut

Det efter att IVO, inspektionen för vård- och omsorg slagit fast att förlossningavdelningen inte hade tillräckligt tillgång till neonatalläkare och därför inte kunde anses som patientsäker, man valde att stänga

– Vi uppdrog då åt hälso- -sjukvårdsdirektören att utreda hur vi skulle kunna öppna förlossningen igen. Det finns en politisk enighet. Resultatet blev en plan att bland annat utbilda befintlig personal. Vi ansåg att det skulle ta alldeles för lång tid, flera år. Därför kom vi i april i fjol fram till beslutet att försöka upphandla driften, fortsätter Karin Sundin.

Men det har inte kommit in något anbud.

– Vi hoppades givetvis på det. Men bolagen som ändå varit intresserade anser att det är för få förlossningar per år.

Det var drygt 500 förlossningar per år innan stängningen juni 2019.

Men vad händer nu?

– Vi ska öppna igen. Men det kan ta tid. Vi har gett hälso-  och sjukvårdsdirektören i uppdrag att komma med en reviderad version av den ursprungliga utredningen om hur vi ska kunna återöppna. Vi vet att man, i andra regioner, har mobila lösningar, med neontalteam som snabbt kan åka mellan sjukhus. Vi ska se över hur vi ska jobba med det här. Det handlar ju om att snabbt kunna ta sjuka barn till Örebro, heller ett läkarteam till Karlskoga.  Men vi kommer behöva flera olika specialistkompetenser för att kunna hålla igång förlossningen. Ansestesiläkare, barnspecialister, för att nämna något. Man talar om barnmorskor. Det finns nog, men läkare är svårare, precis som för vården i stort, menar Karin Sundin.

När kan det bli tal om att öppna igen?

– I den ursprungliga utredningen talades det om 2024-25. Sedan har vi haft pandemin. Det kommer ta ti

Kritiken från oppositionen är massiv. Både moderaterna, SD och Vänsterpartiet menar att man tappat viktig tid och att resultatet, med noll anbud, var helt väntat.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-30 18:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.