Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Örebro universitet planerar för öppning

Förhoppningen är att kunna genomföra en försiktig öppning av Örebro universitet under höstterminen. Pressfoto: Jesper JohansonFörhoppningen är att kunna genomföra en försiktig öppning av Örebro universitet under höstterminen. Pressfoto: Jesper Johanson

Under nästa termin på Örebro universitet kan det återigen bli möjligt för studenterna att få utbildning på plats, det meddelar universitet i ett pressmeddelande under tisdagen 21 april. Nu inleder man förberedelserna för en försiktig öppning av lokalerna i höst.

Idag sker nästan all undervisning digitalt vid Örebro universitet men förhoppningen är att kunna börja öppna upp de fysiska lärosalarna på campus under höstterminen - i takt med det att allt fler blir vaccinerade mot covid-19.

– Vi kan äntligen säga att vi planerar för att återanvända till campus, säger universitetets rektor Johans Schnürer.

Förbereder försiktig öppning

Det svenska vaccinmålet strävar efter att alla över 18 år ska ha fått minst en dos senast den 15 augusti, ett mål som tidigare skjutits på framtiden på grund av leveransproblem med vaccin.

Örebro universitet skriver i pressmeddelandet att osäkerheten kring exakt hur långt vaccineringen kommit i slutet av sommaren för att man nu förbereder för en ”försiktig” öppning i höst. Det innebär att när terminen inleds den 30 augusti kommer vissa moment att ske på plats och andra digitalt.

– Vi bedömer att risken är för stor att öppna hela universitetet redan vid terminsstarten. Därför kommer det att ske stegvis. Vi kommer också att planera för att det ska gå att hålla avstånd för de som är på plats, säger Johan Schnürer.

Nya studenter prioriteras

Under de två första veckorna kommer man att prioritera nya studenter, för att de ska kunna lära känna varandra och sitt nya universitet. Planen efter det är att alla studenter ska kunna träffa sina kurskamrater på campus cirka en gång per vecka, för att så småningom stegra träffarna till betydligt fler.

Universitetet kommer ta fram ett särskilt schema med mycket få personer i varje sal, olika starttider för olika studentgrupper och generös tid för förflyttningar i korridorerna - allt för att göra det möjligt att hålla avstånd.

Efterfrågan på bostäder stor

En hel del studenter har under pandemin sagt upp sina lägenheter i Örebro och istället satsat på att studera på distans från andra orter. Det innebär att efterfrågan på bostäder riskerar att bli ovanligt stor i höst. Samtidigt som alla nyantagna studenter anländer till Örebro så kommer en stor grupp studenter tillbaka.

– Därför är det viktigt att vi nu i god tid ger besked om att vi tänker börja med utbildning på plats igen. Det ger bättre möjligheter för våra studenter att hitta ett bra boende till terminsstarten, menar Johan Schnürer.

Fler försiktighetsåtgärder

Personalen på universitetet, som även de jobbat på distans under pandemin, kommer successivt återgå till reguljärt arbete på campus. Till en början kommer de flesta anställda att arbeta växelvis på universitet och hemifrån.

Man planerar också för att många av de försiktighetsåtgärder som har införts under pandemin kommer att behållas så länge som det behövs. Som exempel uppger man att det gäller att vara fortsatt återhållsam med resor inom Sverige och stopp för tjänsteresor till andra länder. Inga stora konferenser med deltagare från andra länder kommer heller att genomföras under hösten.

Gällande tentamen är huvudregeln att den ska ske digitalt. Enbart i undantagsfall kommer salstentor att genomföras.

Om nya lokala eller nationella restriktioner införs kommer de att följas.

Lärt sig ställa om snabbt

Universitetet meddelar att när läget i länet och Sverige gör det möjligt att helt återgå till campusundervisning kommer ett nytt beslut att fattas. Om läget däremot skulle förvärras finns nu en stor erfarenhet av att erbjuda utbildningen på andra sätt.

– Vi har sett under pandemin att det är viktigt att alltid ha en beredskap för att ställa om blixtsnabbt. Det kommer vi att ha även i fortsättningen, säger Johan Schnürer. (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-20 13:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.