Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Två av tre ratar kontanter

En ny Sifoundersökning, beställd av Bankomat, visar att nästan två av tre invånare i Örebro län inte använder kontanter. 65 procent har sällan eller aldrig kontanter med sig. Motsvarande siffra för Sverige som helhet är 63 procent, enligt undersökningen och det pressmeddelande från Bankomat som utgick under torsdagen 29 april.

– Allt fler väljer att betala digitalt i stället för kontant. Utvecklingen drivs på både av konsumenter som tycker att det är smidigare med digitala betalsätt och av företag som inte vill ta emot kontanter, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Sällan eller aldrig

Sifoundersökningen visar att 65 procent av invånarna i Örebro län sällan eller aldrig har kontanter med sig. Det är något mer än för riket som helhet, där motsvarande siffra är 63 procent.

Värt att notera är att det är stora skillnader i olika delar av landet. I exempelvis Kalmar och Östergötlands län har 55 procent sällan eller aldrig kontanter med sig. Motsvarande siffra i Västra Götland är 69 procent.

– Det är viktigt för samhället att kontanter finns kvar, inte minst för de äldres skull. Men när efterfrågan på kontanter minskar och hanteringen blir en förlustaffär för privata aktörer så måste staten gå in och finansiera den samhällsviktiga kontanthanteringen, säger Johan Nilsson i pressmeddelandet.

Utredning på gång

En utredning under namnet “Statens roll på betalningsmarknaden” sjösattes av regeringen i december 2020, där Anna Kinberg Batra håller i ledningen. I uppdraget ingår att ta ställning till statens respektive näringslivets ansvar för kontanterna.

– Vad som nu krävs är en rad statliga insatser för att kontanthanteringen ska fortsätta att fungera. Det kan handla om allt från att finansiera lagerhållning och transport av kontanter till att göra det mer ekonomiskt attraktivt för handlare att ta emot kontanter, säger Johan Nilsson. (SW)

Om Sifoundersökningen

Sifoundersökningen genomfördes den 19 mars–14 april 2021 som en webbaserad undersökning. Sammanlagt 3 250 personer i åldrarna 18 till 79 år deltog i undersökningen. Frågan som ställdes löd:

Har du kontanter (sedlar eller mynt) med dig i plånboken/fickan/handväskan?”

19 procent svarade: “Ja, jag har alltid kontanter med mig.”
18 procent svarade: “Ja, jag har ofta kontanter med mig.”
38 procent svarade: “Nej, jag har sällan kontanter med mig.”
25 procent svarade: “Nej, jag har aldrig kontanter med mig.”
0 procent svarade: “Tveksam/vet ej.”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-29 15:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.