Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Det går trögt att bygga snabb fiber i Sydnärke

Det grävs fiber i Sydnärke. Men det går sakta. ArkivbildDet grävs fiber i Sydnärke. Men det går sakta. Arkivbild

Det ser inget vidare ut med tillgången på bredband via fiber för snabbt bredband i Sydnärkenytts område. Utbyggnadstakten har saktat in. Särskilt illa är det på landsbygden, där de allra flesta inte har tillgång till fiber.

Kommunerna i Sydnärkenytts område ligger efter landets som helhet både vad det gäller fiberbredband till befolkningen som helhet och framför allt, på landsbygden. I Landet har 83 procent av befolkningen tillgång till fiber. För boende på landsbygden är siffran 55 procent. Men så ser det inte ut i Sydnärke

I Askersunds kommun har 59.3 procent tillgång till fiber. Bara 28.3 procent av de som bor på landsbygden har fiber.

Något fler har tillgång till fiber i Hallsbergs kommun, Hallsberg. 61.3 procent av befolkningen. 31,3 procent av de som bor på landsbygden

Flest fiberansluta finns i Kumla kommun, fortfarande dock under riksgenomsnittet, 73 procent. Men bara 31 av landsbygdsborna.

Lägst andel ansluta till fibernätverk har Laxå kommun: 55,4 procent av befolkningen har fiber, men bara 20,6 procent av landsbygdsbefolkningen.

I Lekebergs kommun är 70,3 procent av befolkningen anslutna till internet via fiber. Lekebergs kommun är den enda kommunen i Sydnärkenytts område som ligger över riksgenomsnittet när det gäller andel boende med fiberanslutning på landsbygden. 59.9 procent av landsbygdsborna i Lekeberg har fiber.

Trögt mobilt bredband

Statistiken kommer från Post- och telestyrelsen. Den visar att tillgången till fiber har ökat i 284 av landets 290 kommuner under 2020. I hela landet har som sagt 83 procent av hushållen tillgång till bredband. Det är en ökning med knappt 3 procentenheter jämfört med 2019, vilket innebär att utbyggnadstakten går allt långsammare – och det är framför allt utbyggnaden av bredband på landsbygden som tar tid.

Den nationella bredbandsstrategin ”Sverige helt uppkopplat 2025”, klubbad av regeringen, har som mål att 95 procent av alla hushåll och företag redan år 2020 skulle ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Det är en strategi som med andra ord inte är uppfylld i Sydnärke.

På många håll, inte minst på landsbygden, utgör tillgången på väl internet ett ökande problem. Telia har nämligen rivit det fasta telenätet på många platser. Det har gjort att de kunder som tidigare hade så kallat ADSL-bredband via telejacket nu är hänvisade till mobilt bredband. Det i sin tur har gjort att kapaciteten i mobilmasterna nu inte räcker till på många platser. Man kan ha mycket bra täckning. Men eftersom kapaciteten inte räcker fungerar det dåligt i alla fall.Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-29 16:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.