Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Tredje dos för de som fyllt 65

På måndag, det vill säga den 8 november börjar region Örebro län att vaccinera länsbor som är 65 år och äldre med en tredje dos vaccin. Även vård- och omsorgspersonal börjar då erbjudas en tredje vaccindos.

–  Vi har gjort överväganden och erbjuder alla personer 80 år eller äldre att komma och ta sin 3:e dos vaccin mot Covid19 nu under v 44. Från och med 45 blir det större konkurrens om tiderna då det är fler personer som kan boka tid, säger vaccinations-samordnare Stellan Johansson.

Tredje dos

Från och med den 8 november går man alltså ner ordentligt man alltså ner i åldrarna, till dem som är 65 år och äldre.

Samtidigt blir det också möjligt för kommunal vård- och omsorgspersonal att boka sig för en tredje dos.

Liksom för den äldsta gruppen är kravet att det ska hå gått minst sex månader från att man fick sin andra dos vaccin. Innan dess bedömer man inte att det behövs någon påfyllning, eller att  den har någon betydelse för skyddet.

Stänger drop-in

Fortsättningsvis är det också enbart tidsbokning som gäller för den som vill vaccinera sig mot covid-19.

– Från och med onsdag denna vecka, den 3 november, finns inte längre möjligheten till drop-in. Orsaken är att vaccinationspersonalen nu även vaccinerar ute på skolorna till gruppen 12-15 år som ska ha sin första vaccindos. 

– Vi behöver därför kunna planera vaccinationstiderna vid mottagningarna, och då är det just nu inte hållbart med drop-in, säger Stellan Johansson.

I Sydnärke har mellan 86 och 88 procent av befolkningen fått sin första vaccinspruta, beroende lite på vilken kommun det handlar om. 85 procent har fått en andra dos. Även om man från både regionerna och Folkhälsomyndigheten vill få upp andelen vaccinerade är det en av de framgångsrikaste vaccinations-kampanjerna någonsin. Cirka 7,5 miljoner Svenskar har vaccinerat sig. Som en jämförelse var det ungefär 5 miljoner som tog vaccinet mot Svininfluensan 2009.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-01 12:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.