03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mobiloperatör storsatsar på nya basstationer

En mobilmast någonstans i skogen. I vårt område byggs ett flertal: Foto Henrik ÖstenssonEn mobilmast någonstans i skogen. I vårt område byggs ett flertal: Foto Henrik Östensson

Nästa vecka kommer mobiloperatören Tre resa en ny mobilmast, mitt i Pålsboda, söder om järnvägen. Masten är en del i en rätt stor utbyggnad som just nu pågår.
– Vi kommer inom något år resa 14 master i området, berättar nätchef Maria Jonsson.

– Vi har relativt bra täckning i de flesta tätorter. Det vi nu gör är dels att förbättra täckningen på landsbygden, men också att öka täckningen i djupled som vi säger. Mer kapacitet och bättre inomhustäckning, fortsätter hon.

Masterna byggs också med utrustning för flera olika frekvenser, vilket ska öka kapaciteten.

– Mobiler och mobilroutrar klarar av att jobba mot olika frekvenser. Ett problem, inte minst på mindre orter, är att kapaciteten i mobilnäten ofta är för låg. När många använder internet via mobilnätet går det mer trögt. Det förbättrar vi genom att använda fler frekvenser.

På det här fundamentet i Pålsboda ska det resas en ny mobilmast nästa vecka På det här fundamentet i Pålsboda ska det resas en ny mobilmast nästa vecka

Är det 5g-teknik ni sätter upp nu?

– Nej, där är vi inte än. Det här är basstationer för 4g-tekniken. Den teknik som i dag dominerar och som finns i alla enheter som säljs nu och som sålts de senaste tio-15 åren.

– Men när vi bygger de här masterna gör vi alla förberedelser för 5g. När man väl trycker på knappen kommer den utbyggnaden gå mycket fort.

Det innebär bland annat att infrastrukturen fram till masterna förstärks för att ge högre överföringskapacitet för data.

– För det mesta är ju det frågan om fiber. Men på vissa platser kommer vi överföra datakapacitet via radiolänk. Själva masterna är också förberedda för 5g-tekniken.

Fler master

I Hallsbergs kommun kommer det, förutom basstationen mitt i Pålsboda bli ytterligare en mast, öster om orten, vid järnvägen. Det blir också en i Sköllersta och en i Vretstorp, norr om orten, nära motorvägen.

I Askersunds kommun blir det en ny mast i Zinkgruvan, en i Olshammar och en i södra delen av kommunen, vid riksväg 50.

Bättre täckning i Tiveden

I Laxå blir totalt fyra nya basstationer, två nya i tätorten, en sydväst om Finnerödja och en öster om sjön Unden. Just den masten torde vara särskilt välkommen då väldigt många i det området upplever usel mobiltäckning.

I Lekeberg blir det också fyra nya basstationer. En norr om Fjugesta, som också ska täckas E-18 och en sydöst om orten. Längre västerut, blir det också en mast, när Lekhyttan, som även den ska täcka E-18. Det blir också en ny mast i Vintrosa-Lanna.

I Kumla kommun blir det tre nya basstationer. En i Sörby. En i Kvarntorp och en i Hållabrottet.

– De här 14 basstationerna är slutfasen på en stor satsning som pågått flera i flera år. I det här området har vi de senaste åren satt upp 17 nya basstationer, avslutar Maria Jonsson.
Vi har sökt de andra operatörerna för att höra om deras planer i Sydnärkenytts område.

Avvaktar 5g

Så här långt har Telenor svarat. De bygger just nu inte ut 4g-nätet utan planerar en stor satsning med tusentals basstationer över hela landet de närmaste tre åren. Men då för 5g, som man börjar lansera i Stockholm nu. Sedan kommer landets övriga storstäder byggas ut.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-22 10:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.