13 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tre dömda för grovt rattfylleri

Kumla, Rönneshytta, Sköllersta - tre platser där polisen ingripit mot rattfyllerister och tingsrätten nu gjort sin bedömning av brotten.

Rattfyllerist i Kumla hade 2,55 promille

Polisen fick en påringning om att man misstänkte att en rattfyllerist körde i Kumla. Det var den 14 oktober och en polisbil fanns i närheten.

På Baldersgatan upptäckte man fordonet och polispatrullen gjorde flera försök för att förmå föraren att stanna. Vid tredje försöket stannade fordonet, och när polisen kom fram till föraren luktade det kraftigt av sprit.

Kvar i häktet

Mannen togs med till polisstationen för ett blodprov; det visade att han hade 2,55 promille alkohol i blodet. Föraren, en 30-årig man hemmahörande i Ukraina, fick stanna kvar i häktet eftersom det fanns risk att han skulle försvinna ur landet innan han fått sitt straff.

Nu har mannen dömts för grovt rattfylleri. Han döms till två månaders fängelse, och får sitt kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Körde rattfull i Rönneshytta

Den 26 juli stoppade polisen en bilist utanför Rönneshytta. Föraren fick blåsa i alkometern och den visade att han hade 0,82 milliliter alkohol per liter i utandningsluften.

Föraren erkände direkt och berättade att han visserligen kört cirka en mil i berusat tillstånd men det var på små vägar utan trafik. Efter händelsen tog föraren, en 54-årig man från Sydnärke, kontakt med sin arbetsgivare för att få hjälp.

Antabus och alkolås

Han äter numera antabus och har installerat ett alkolås i sin bil. Därmed anser tingsrätten att det är möjligt för mannen att slippa ett fängelsestraff. Han döms istället till villkorlig dom som kombineras med 50 timmars samhällstjänst (det motsvarar fängelse i en månad). Han ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Kvinna körde kraftig berusad

Trots att kvinnan var kraftig berusad satte hon sig bakom ratten. Det var den 3 juli förra året och flera vittnen berättar hur kvinnan körde fort och över spärrlinjer.

Det slutade med att den berusade föraren körde i diket på riksväg 52 vid Kånsta utanför Sköllersta.

När polisen kom till platsen var räddningstjänsten redan där. Den berusade kvinnan fanns i anslutning till bilen i diket men ville absolut inte följa med poliserna. Hon började göra våldsamt motstånd. Det slutade med att poliserna fick sätta handfängsel på både armar och ben för att kunna föra kvinna till sjukhuset. Under tiden hotad hon poliserna.

Behandling med fotboja

Nu har den 42-åriga kvinnan dömts för grovt rattfylleri: hon hade 1,95 promille alkohol i blodet. Hon döms också för hot och våld mot tjänsteman.

Efter rattfylleriet har kvinnan genomgått en tolvstegsbehandling, hon har installerat alkolås i bilen och hon går på regelbundna nykterhetskontroller. Trots det kan hon inte undgå ett kortare fängelsestraff, resonerar tingsrätten. Därför döms hon till fyra månaders fängelse, och tingsrätten bedömer att kvinnan kan avtjäna detta straff genom att han en så kallad fotboja. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-14 22:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.