26 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Think pink-konsult var inblandad i batteriskandalen

Nyligen häktades ju den välkända entreprenören, Bella Nilsson. En av dem som häktades med henne ska ha varit en miljökonsult hon haft en hel del samarbete med. Här finns en koppling till batteriskandalen då man grävde ner giftig batterimasssa i en åker söder om Hällabrottet.

Konsultens specialitet har varit att starta just företag i återvinningsbranschen, söka de tillstånd som krävs, och, som det nu verkar, också hålla koll på hur man ska kringgå lagar. Mannens företag ska nu vara försatt i konkurs. Miljökonsulten ska ha ett förflutet som dömd kriminell.

Konsulten har enligt vad Sydnärkenytt erfar, varit med och dragit igång flera av de bolag Bella Nilsson drivit. Han har också varit med och sökt tillstånd i bland annat Dannemora, Skulltuna och Barva utanför Eskilstuna, samtliga platser där NMT-Think Pink lagrat sopor. På samtliga dessa platser har soplagren skapat både problem och rubriker. Vid ett par tillfällen har sopor börjat brinna.

Han var också inkopplad som konsult när Hareton Akoob, huvudägare till Laxå bruks Miljöåtervinning AB, grundade verksamheten i Röfors. Enligt Akoob var det dock mer än ett år sedan han senast anlitade konsulten.

– Jag kände inte till mannens kriminella bakgrund, svarar Akoob Sydnärkenytt i ett mail.

Konsult åt batteriskandal-företag

Kopplingarna till Sydnärkenytts område tar dock inte slut där. Enligt domen i den så kallade Batteriskandalen var konsulten även med och grundade det nu konkursade företaget LMAG AB med säte i Eskilstuna. LMAG var ett av företagen bakom batteriskandalen, där man dumpade batterimassa utanför Hällabrottet och Attersta utanför Örebro. Även i det företaget ska det ha varit konsulten som sökte tillstånd, ordnade avtal och höll kontakt med myndigheter.

Företaget drevs och ägdes av en Kumlabo som tidigare arbetat på Fortum Waste Solutions , det som tidigare hette SAKAB, i Norrtorp. Han ska ha startat LMAG AB tillsammans med konsulten.

Kumlabon som drev LMAG AB är dömd till fyra års fängelse för grovt miljöbrott. Han och de andra tre som dömdes för batteriskandalen har dock överklagat sina domar till Svea hovrätt.

Det var Expressen som var först med att belysa kopplingen mellan Batteriskandalen och NMT Think pink.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-29 14:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.