TBE på fortsatt hög nivå
Även om de kan kännas lite avlägset så är våren och sommaren på väg. Det är också fästingarna och därmed de smittor dessa små spindeldjur kan bära på. Det har blivit förhållandevis vanligt att smittas med TBE, den kanske allvarligaste fästingburna smittan. 23 personer smittades förra året. Det innebär att sjukdomen parkerat på en högre nivå än tidigare.
2022 smittades 19 personer i Örebro län. 2021 ännu fler, 29 personer, en högsta siffran någonsin. Fram till 2015 var sjukdomen ovanlig i vårt område.
Rör man sig ute i skog och mark är rekommendationen numera att man bör vaccinera sig mot TBE. Det krävs i alla falla tre sprutor för ett fullgott skydd.
Orsaken till rekommendationen är dels att sjukdomen blivit vanligare, dels att den faktiskt inte går att behandla om den skulle råka bryta ut. Det man kan göra är att lindra symtom, som smärta.
Även om det inte är någon rekommendation är nog ägare av katter och hundar också en riskgrupp. Djuren har ofta en förmåga att dra med sig fästingar in i möbler och sängkläder, där de lätt flyttar över till människor.
Flertalet får lindriga symtom
De allra flesta som drabbas av TBE får lindriga symtom. Så här sa Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare på USÖ i en tidigare intervju:
– De flesta fall kommer troligen aldrig till vår kännedom. Men cirka en tredjedel av de som blir sjuka får hjärninflammation. Då kan man få hög feber, svår huvudvärk, förvirring och kramper. Sjukhusvård är nödvändigt.
Någonstans runt 40 procent av de som drabbas av hjärninflammation får symtom som kan sitta i länge som minnesproblem, kronisk trötthet och i undantagsfall, förlamningssymtom. Det förekommer även dödsfall, men de är ovanliga. Vuxna blir ofta mer sjuka än barn.
Varje vaccindos kostar oftast mellan 250 och 500 kronor beroende på var man vaccinerar sig. Region Örebros hemsida talar om 270 kronor. Är man är man över 50 år ska man ta hela tre sprutor första säsongen. En månad efter dos ett ges dos två. Två månader efter dos två ges extradosen och dos fyra ges 5-12 månader efter dos två. För personer under 50 räcker det med tre doser där dos två ges 1-3 månader efter dos ett, dos tre ges 5-12 månader efter dos två i god tid före nästa säsong.
Efter detta gäller påfyllnadsdos efter tre år, sedan vart femte år.
Borrelia går att behandla
TBE är anmälningspliktig. Därför har Smittskyddsenheten på USÖ god statistik på sjukdomen.
Borrelia, som också är en vanlig fästingburen smitta är ännu vanligare, men inte anmälningspliktig. Den orsakar i de flesta fall en hudinfektion på platsen för fästingbettet, men kan även orsaka mer allvarlig sjukdom med hjärnhinneinflammation. Borrelia behandlas med antibiotika.
Fakta från Region Örebro län och folkhälsomyndigheten
Fästingsäsongen varar ofta från mars till november. En vinter med mycket snö verkar gynna fästingarna, medan en kall torr vinter med lite snö verkar ge färre fästingar. Man är inte helt säker på varför fästingburna smittor som TBE ökar. Ett spår kan vara att det kanske finns fler fästingar, ett annat kan vara att det i vissa områden finns allt mer klövvilt, rådjur och hjortar, som ofta är bärare av sjukdomen.