Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Direktflyg till Kanarieöarna startar i höst

Lite värme från Teneriffa kanske? Direktflyg lyfter i höst. Foto: från Örebro flygplatsLite värme från Teneriffa kanske? Direktflyg lyfter i höst. Foto: från Örebro flygplats

Efter ett och ett halvt års uppehåll: Nu har det åter blivit möjligt att flyga till varmare breddgrader från Örebro flygplats. I början av september lyfte det första charterplanet till Kreta. Den 30 oktober börjar Ving flyga till Kanarieöarna.

Flygbolaget Ving kommer att trafikera rutten varje lördag respektive söndag fram till början av april. 

De senaste tre veckorna har nya bokningar av resor från Örebro flygplats ökat med 175 procent, jämfört med de två veckorna innan, sägs det i ett pressmeddelande från Ving. Och att de mest åtråvärda resorna bokas upp i snabb takt.  

Glädjande

Mikael Smedberg som är VD för Örebro flygplats gläds för att turistavgångarna tar fart igen:

- Chartern startade ju i september, då det var sommarsäsong. Nu drar det igång för vintersäsongen med Gran Canaria och Teneriffa framöver. Självklart är det glädjande, det har ju stått still i ett och ett halvt år, men det är ju förståeligt varför det blivit så här, säger Smedberg och tänker på pandemin. 

Mikael Smedberg är VD för Örebro flygplats. Mikael Smedberg är VD för Örebro flygplats.

Ekonomiskt har det varit en tuff tid för alla företag och de flesta av verksamheterna i Sverige under pandemin. Flygplatser är förstås inget undantag. För Örebros del är det i princip bara fraktflyget som fungerat som förut. 

Fraktflyget bar uppe verksamheten

- I ärlighetens namn är det fraktflyget som är vår stora affär, säger Mikael Smedberg. Det har hållit oss på banan när det gäller lönsamheten. 

För budgetåret 2020 gick flygplatsen med 2 miljoner kronor i vinst, inkluderat tillskott från ägarna som är kommunerna Örebro, Karlskoga och Kumla samt Region Örebro län.

- Det var till och med bättre än budget som var gjord innan pandemin.  Även i år hoppas vi på att landa på ett positivt netto. 

Möjligheten att korttidspermittera personal, samt vissa andra besparingar, har bidragit till detta enligt Mikael Smedberg. 

“Framgångsrika trots eländet”

- Vad jag vet är vi väl den flygplats som gått minst dåligt under pandemin. Vi har lyckats parera det hela, och inte minst fraktflyget har gjort att vår starka utveckling bibehållits, säger Mikael Smedberg. 

Och så tillägger han: 

- Vi har varit framgångsrika - trots eländet. En tom flygplats är inte så roligt, men nu är det ju trevligt att saker börjar hända. 

Fler destinationer nästa år

Från flygplatsen kommer det nästa år även bli möjligt att flyga till Mallorca, Rhodos och Cypern.  

Det som drar igång nu är resor till Gran Canaria, varje lördag under perioden 30 oktober 2021 - 9 april 2022. Och till Teneriffa varje söndag under perioden 19 december 2021 - 10 april 2022.  

Hålla avstånd

Några restriktioner är det inte tal om just nu - förutom att hålla avstånd i avgångs- och ankomsthallar.  

- Vi lever i en värld som är styrd av europeiska och internationella regler, så vi har fortfarande krav på att man håller en viss distansering.  

Men inne i ett trångt flygplan blir det förstås svårare att hålla avstånd ... 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-01 12:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.