Gå till innehåll
Sydnärke
Ett godståg med coop-märkta släp som passerar genom ett höstlandskap.

Tågen kommer inte gå mellan Hallsberg och Motala under påskhelgen. Här ett godståg utanför Östansjö, på väg mot Motala. Foto; Henrik Östensson

Tågstopp mot Motala
över påskhelgen

Publicerad: 21 March 2024 15:24

Under påskhelgen kommer tågtrafiken åter stå stilla mellan Hallsberg och Motala. Skälet, det fortsatta arbetet med att bygga ut spåret mellan Hallsberg och Degerön till dubbelspår.

Det är helt enkelt så att det inte går att göra vissa arbeten med trafik på det befintliga spåret.

Arbetet under påsken kommer ske vid Jakobshyttan, norr om järnvägsövergången vid Anderstorp, norr om Mariedamm. Det är två växlar som ska lyftas på plats.  

Arbetena ska ske dagtid och kvällstid, om allt går som beräknat. Man kommer även göra andra arbeten längs rälsen på andra delar. Kanalisation för ledningar ska byggas och så något man kallar rälslossning.

Även om det inte går några tåg är det fortfarande tillträde förbjudet på spåren. Det kommer åka olika arbetsmaskiner.

Stopp planeras långt i förväg

Tågen kommer, i den mån det är möjligt, dirigeras om så de går andra vägar. Men självklart kan restider och antalet tåg påverkas.

Tågstopp av det här slaget planeras så länge som två år i förväg. Vi har rapporterat om åtskilliga stopp av det här slaget sedan projektet att bygga ut till dubbelspår drog igång för många år sedan. Projektet i sin helhet beräknas vara klart 2031. Den mest omfattane delen, en helt ny dragning av spåren från Stenkumla, söder om Åsbro, till Hallsberg, inleddes i höstas. Bland annat byggs det som bäst på en bro över riksväg 50 en bit söder om Åsbro.

Tågen stoppas 00.00 den 28 mars (skärtorsdag) och börjar rulla igen klockan 05.00 den 2 april, alltå tisdagen efter påsk.

Annons

Nyheter