03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Uppmanar: välj andra färdmedel

Länstrafiken Örebro uppmanar resenärer att söka sig till andra färdmedel än kollektivtrafiken, på grund av att smittspridningen av covid-19 nu ökar igen. Detta trots att vinterhalvåret är den tid på året då Länstrafiken har som mest resenärer.

Efter en period med låg smittspridning så ökar nu antalet fall av covid-19 i samhället, så även i Örebro. Därför uppmanar Länstrafiken sina resenärer att välja ett annat färdsätt, i ett pressmeddelande som gick ut under fredag 23 oktober.

Gå eller cykla

Länstrafiken beskriver att vinterhalvåret normalt sett är den tid på årets då man har som mest resenärer. Framförallt är det mörkret och kylan som gör att många väljer att åka kollektivt framför att till exempel gå eller cykla.

– Det är ju bra att människor vill åka med oss men med tanke på den situationen vi har i samhället så vill vi uppmana våra resenärer att i första hand välja andra färdmedel också nu under vinterhalvåret, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikfiler på Region Örebro län.

Försöker undvika trängsel

Länstrafiken har sedan pandemin började anpassat sin verksamhet på en rad olika sätt för att minimera risken för smittspridning inom kollektivtrafiken. Sedan tidigt i höstas har man exempelvis haft samtliga tillgängliga bussar i trafik för att undvika trängsel. Något man i efterhand konstaterar har funderat bra.

– Främst på de större stadsbusslinjerna har det förekommit att vissa bussar har haft för många resenärer, men mestadels har vi haft en acceptabel situation i länet, menar Fredrik Eliasson.

Samtliga bussar i trafik

Länstrafiken har även satt in förstärkningsresurser när man fått signaler om att en linje varit hårt belastad under en kortare period. Vinterhalvårets ökande resande blir dock svårt att möta då samtliga bussar redan är i trafik.

– Det är därför vi går ut med den här uppmaningen. Det finns inte mer kapacitet i systemet. Därför skulle det vara önskvärt att fler väljer att gå, cykla eller ta bilen till sina arbetsplatser eller skolor, eller försöker undvika att åka under rusningstrafik. Tillsammans bidrar vi till en tryggare resa, säger Fredrik Eliasson.(SW)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-23 11:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.