26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ljusning anas för biograferna

Än finns det hopp för den som vill mysa i biosalongens mörker. Men så här nära får man inte sitta varandra ännu. Foto: Jake Hills (CC)Än finns det hopp för den som vill mysa i biosalongens mörker. Men så här nära får man inte sitta varandra ännu. Foto: Jake Hills (CC)

I nummer fyra av Sydnärkenytt rapporterade vi om hur den pågående pandemin påverkat de lokala biograferna i vårt bevakningsområde. Sedan dess har det gått ett par månader och situationen har försiktigt vänt. Med den ankommande hösten anas ett glimmer av hopp på bioduken.

Det har inte varit lätt för för Sydnärkes lokala biografer i rådande corona-kris. Regeringen satte stopp för allmänna sammankomster med fler än 50 personer redan den 29 mars, ett förbud som även innefattar biografföreställningar. Parat med social distansering och en höjd försiktighet hos allmänheten blev det snudd på omöjligt att hålla biograferna vid liv.

SF stängde ner sina salonger i hela Sverige. Landets mindre biografer, ofta drivna av föreningar, gjorde vad de kunde för att hålla sig flytande. Privata bokningar av salonger var ett av alternativen som erbjöds.

Drog i bromsen

Men ju längre tid som gick desto ängsligare blev filmbranschen. De stora filmjättarna bestämde sig för att dra i bromsen: först sköts premiärer av storfilmer framåt, sedan lades de helt på is. Branschen hamnade i limbo. Att skyffla ut blockbusters i en tid då publiken inte kan, eller inte vill, gå på bio är lika med enorma ekonomiska förluster.

Nu tycks branschen ha kommit fram till att det inte är möjligt att hålla på filmer i all evighet. Ingen vet ju säkert när pandemin saktar av, det kan vara i vinter eller flera år fram i tiden. Att pausa en hel bransch så länge är ohållbart, både för dem som arbetar i den och för biopubliken. Man har därför börjat känna sig lite för, på olika vis.

Fram med popcorn, nu är biograferna åter öppna! Illustration: OpenClipart-Vectors (CC) Fram med popcorn, nu är biograferna åter öppna! Illustration: OpenClipart-Vectors (CC)
Möjligheter finns

SF i Örebro har åter slagit upp sina portar. I salongerna är varannan rad avstängd och mellan varje biogäst finns obligatoriskt tomma stolar, för att skapa säkert avstånd mellan besökarna. På repertoaren finns både nytt och gammalt.

Även de lokala biograferna i de södra delarna av länet blickar framåt. I Askersund började man visa film igen den 16 augusti. Då var det nyinspelningen av Berts Dagbok som stod för underhållningen.

– Att visa gammal film känns inte aktuellt för oss. Det blir kanske inte så mycket film, men vi kör ändå, säger Robert Carlsson, föreståndare på Askersunds bio.

Biografen sökte och fick stöd från Svenska Filminstitutet. Summan landade på blygsamma 7 375 kronor men de har tjänat sitt syfte.

– Filmstödet har varit till bra hjälp, konstaterar Robert.

Satsar på bra mix

Bio Laxå planerar också för att visa film framöver. Även de fick stöd av Svenska Filminstitutet, 11 155 kronor, som har varit ett välkommet tillskott i kassan.

– Vi kommer att starta igång i höst, förhoppningsvis redan i augusti, berättar Clara Ericson, en av eldsjälarna som håller liv i bion.

Något färdigt filmprogram har man inte ännu.

– Planen är att, utifrån dom filmer som finns att få tag på, göra en så bra mix som möjligt för våra biobesökare, menar Clara.

Vid tiden för denna artikels uppkomst väntar Bio Folkan i Kumla och Hallsbergs bio med att dra igång. Förhoppningsvis finns det möjligheter även för dem att få till en repertoar framöver.

För att veta vad Askersunds och Laxås biografer har att erbjuda, håll koll via visistaskersund.se och Laxå Bios sociala medier.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-21 14:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.