10 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sydnärkebo hotade skjuta bredbandstekniker

Teknikern, som arbetade för en underentreprenör till Telia, skulle komma och byta bredbandsroutern i hemmet hos en Sydnärkebo. Det var den 22 november förra året. Teknikern hade ringt och meddelat att han var på väg – något som Sydnärkebon välkomnade.

Men när teknikern ringde på och sydnärkebon öppnade, hade personen ett gevär i handen. Sydnärkebon, som var jägare, hotade att skjuta teknikern, men också att skjuta honom om han gick.

Teknikern, som hade arbetskläder på sig och visat sin legitimation, ringde då sin chef som pratade med personen via högtalartelefon. Även då hotade sydnärkebon att skjuta teknikern. Samtalet pågick i cirka fem minuter och trots hotet att bli skjuten i ryggen gick teknikern efter hand från platsen.

Åtalades för dödshot

Dödshotet polisanmäldes och den 67-åriga Sydnärkebon åtalades för grovt olaga hot. Inför domstolen sa den åtalade att hen trodde att det var någon som skulle luras på något sätt. Den åtalade hävdade att hen hade kollat med Telia men där fanns inga uppgifter om att routern skulle bytas. Att den åtalade välkomnat teknikerna via telefon påstod den åtalade berodde på att hen ville se vem det var, sa den åtalade inför tingsrätten.

Hävdade nödvärn

Sydnärkebon hävdade också att hen handlat i nödvärn. Men det avfärdar domstolen eftersom teknikern aldrig gick in i bostaden.
Tingsrätten ser allvarligt på hotet där ett vapen är inblandat.

Normalt sett borde den 67-åriga Sydnärkebon dömas till nio månaders fängelse. I det här fallet har tingsrätten bedömt att det finns vissa förmildrande omständigheter, att Sydnärkebon uppfattade det som att hen var på väg att bli lurad. Därför döms den åtalade till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst, det motsvarar sex månaders fängelse och personen ska betala 5 000 kronor i skadestånd till mannen som hotades. Den åtalade ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-01 14:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.