Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Sydnärke centrum för
Nerikes brandkårs träning

Nerikes Brandkår vill bygga ut vid Byrsta. Foto: Lars LitzénNerikes Brandkår vill bygga ut vid Byrsta. Foto: Lars Litzén

Nerikes Brandkår vill bygga ut brandstationen i Byrsta. Orsaken är att allt mer av hela kommunförbundets träning sker vid Byrsta och vid Knottebo, Åsbro.

– Vi övar även i Örebro och Lindesberg. Men allt mer träning sker i Byrsta och vid Knottebo, av flera skäl. Vid Byrsta har vi bland annat en unik gasoleldad anläggning för att effektivt kunna träna rökdykning på ett miljövänligt sätt, säger Per- Ove Staberyd, brandchef.

Det är just träningsverksamheten som behöver mer utrymme.

– Vi behöver bland annat bygga duschar, bastu och omklädningsrum både för män och kvinnor. De som finns är anpassade för den styrka som bemannar brandstationen. Fem deltidsbrandmän och fem heltidsbrandmän.

Förutom Byrsta tränar man alltså i Knottebo, nära Åsbro, där Nerikes Brandkår hyr in sig. Även Polisen tränar en del i Byrsta och Knottebo.

Behövs duschar

Att träna rökdykning och brandsläckning är ofta rätt smutsigt. Möjligheten att kunna duscha och rengöra utrustning är därför central.

– Vi behöver också en ny verkstad för att kunna rengöra och serva det vi kallar REV-utrustning. Det vill säga olika typer av andningsskydd och utrustning för rökdykning. All träning sker nämligen med sådan utrustning.

Staberyd berättar också att man behöver bygga ut med ungefär 500 kvadratmeter vid Byrsta.

Inga beslut är i dagsläget fattade.

– Vi kommer lägga fram det här till vår direktion i september. Det behöver ju komma till en finansiering, som kommunerna måste fatta beslut om. Om det går som vi vill hoppas vi kunna få igång ett bygge redan nästa år.

Alla ska träna i Byrsta

Tanken är då att i princip alla brandmän i Nerikes Brandkår ska tränas i Byrsta och Knottebo.

– Ja, även om vi tränar på andra platser är det i Byrsta merparten av träningen ska ske. Undantaget är personal i de frivilliga brandvärnen som tränar på annat sätt.

Fastigheten i Byrsta ägs av Kumla fastigheter AB, alltså Kumlas kommunala fastighetsbolag. Så ytterst är det där beslutet om en utbyggnad tas.

Nerikes Brandkår har totalt 28 brandstationer. Medlemmar kommunförbundet är är Laxå, Lekeberg, Askersund, Hallsberg, Kumla, Örebro, Lindesberg, Nora och Ljusnarsbergs kommuner. Totalt ungefär 900 anställda.

Sedan exakt ett år ingår Nerikes brandkår i Räddningsregion Bergslagen, förkortad RBB. Den gemensamma, operativa ledningsorganisationen innefattar räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län, delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland. Alla insatser i detta stora område leds från en gemensam ledningscentral på brandstationen i Örebro.

Det var Kumla, Hallsberg, Lekberg och Örebro kommuner som i slutet av 1990-talet bildade Nerikes Brandkår. Sedan har de andra kommunerna hakat på.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-02 10:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.