03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sven-Erik Linderoth avliden - minnesord av biskopen

Sven-Erik Linderoth blev 70 år, här framför Hammars kyrka där han många år var kyrkoherde. Foto: Weine AhlstrandSven-Erik Linderoth blev 70 år, här framför Hammars kyrka där han många år var kyrkoherde. Foto: Weine Ahlstrand

Kyrkoherde emeritus Sven-Erik Linderoth, som länge verkade i Hammar, har hastigt avlidit till följd av sjukdom, i en ålder av 70 år, på sin gård i Kräcklinge. Hans närmaste är kusinbarnen och många vänner.

I mer än 40 år var Sven-Erik Linderoth präst för invånarna i församlingarna runt Askersund. Han döpte traktens barn och han begravde de döda. Första åren var han komminister i Lerbäck-Snavlunda pastorat och 1983 kom han som av Sveriges yngsta kyrkoherdar till Hammar.

Den hösten började jag som konfirmand med Sven-Erik som präst. Jag minns kyrkoherdeinstallationen i Hammars kyrka med blåst över Vättern. Efteråt var det samling i den överfulla sockenstugan. Det blev varmt så att det immade på rutorna i rummet där vi ungdomar satt. På kyrkbussen hem var det en av de gamla kvinnorna från Zinkgruvan som talade med oss tonåringar och sa:

- Nu har vi i alla fall fått en kyrkoherde som har tron. Hans predikan kom från hjärtat.

Den tro som kyrkoherden predikade var hans egen överlevnad. Kontakten med Gud var hans livskraft. Sven-Erik föddes med dubbel gomspalt och genomled en lång rad operationer under sina första år.

Det som var roligt under hans uppväxt verkar han ha fått från Fjellstedtska skolan i Uppsala. Innan han kom dit som 13-åring hade han upplevt utsatthet och sorger i en omfattning som skulle ha räckt för resten av livet. På Fjellstedtska skolans internat däremot, fick han kamrater och blev införd i böckernas och bildningens värld. Vännerna från Fjellstedtska fanns kvar livet ut, liksom läslusten och bildningshungern.

Sven-Eriks hembesök band samman oss i bygden. Flera av veckans kvällar åkte han runt i församlingen och hälsade på i stugorna. Han kom ofta på besök hos mina föräldrar och med prästerligt omdöme underhöll han informationsflödet. Det var inga vägbyggen eller husköp som undgick kyrkoherden.

För en bondgrabb från skogen betydde det mycket att han sa till mig att jag borde studera och forska på universitetet och helst utomlands. Det väckte något i mig.

Gång på gång upplever jag hur kristen tro tar fram det bästa hos individer och använder oss spruckna lerkärl för att sprida glädje till många. Sven-Erik Linderoth gjorde det bästa av sitt liv utifrån sina förutsättningar. Skulle han ha läst det här, hade han säkert sagt att det berodde på rikedomen i Guds nåd. För sådan var Sven-Erik.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-20 15:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.