15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Utan volontärer fungerar det inte"

Ulrika Lycketeg tar över som föreståndare för Bra & Begagnat i Hallsberg den här veckan. Foto: Henrik ÖstenssonUlrika Lycketeg tar över som föreståndare för Bra & Begagnat i Hallsberg den här veckan. Foto: Henrik Östensson

– Det är livsviktigt för oss att hålla öppet. Kan vi inte det får vi inte in pengar, då måste verksamheten stängas , säger Ulrika Lycketeg på Bra & begagnat i Hallsberg, en av länets största andrahandsbutiker.
Problemet är föreningens volontärer, eller snarare bristen på dem.
– Nästan alla våra duktiga volontärer är ju i riskgruppen och ska inte jobba nu. Vi behöver bli fler, som är lite yngre.

Ulrika Lycketeg tar över som föreståndare för verksamheten den här veckan, då en av grundarna, Ove Hillborg, drar sig tillbaka.

Butiken är ingen liten verksamhet.

Åtta personer arbetar heltid och en mängd volontärer hjälper till, i normala fall, innan Corona.

– Det är där det blivit problem nu. Vi behöver folk som jobbar här varje dag, speciellt på onsdagar och lördagar, då butiken är öppen. 15 volontärer brukar vara på plats då, eller brukade, de allra flesta är nämligen över 70 år.

– Vi fick ha stängt på lördagarna hela april. Vi sökte nya volontärer utanför riskgruppen bland annat på sociala medier. Några har svarat och nu kan vi ha öppet, även på lördagar, som är vår stora dag normalt. Men det behövs fortfarande mer folk för att det ska fungera bra.

Är man intresserad av att jobba ideellt med det här är det bara att höra av sig, säger Ulrika.

Färre kunder

Volontärerna är dock inte det enda problemet för Bra & Begagnat.

– Vi har tappat kunder. Bara kanske 30 procent av våra kunder vågar sig hit. Trots att vi har gott om utrymme, mycket stora lokaler. Det har i sin tur gjort att samtliga av våra anställda är korttidspermiterade för att spara kostnader.

Kostnaderna är ett problem när antalet kunder minskar.

– Vi har ju fortfarande fasta kostnader, som hyran här. Kan vi inte hålla öppet, få hit kunder, urholkas snabbt ekonomin.

Ingen hämtning

Normalt erbjuder Bra & Begagnat hämtning av bohag, dödsbon och liknande.

– Det kan vi inte göra just nu. Helt enkelt för att de volontärer som normalt jobbar med det också är i riskzonen. Däremot är man välkommen att lämna grejer man vill sälja. Och det finns gott om saker att sälja, så det är inga problem

Bra & Begagnat grundades för 10 år sedan. Det var Ove Hillborg från Saronkyrkan i Hallsberg och Anders Holmefur från det samfund Saron tillhör, Evangeliska frikyrkan, EFK, som började spåna kring möjligheterna att starta en sekond-handbutik i Sydnärke. EFK ville se fler andrahandsbutiker, men såg gärna att de drevs i församlingarnas regi.

Gammalt garveri

– Det här huset, som varit ett lädergarveri, öppnade sig som en möjlighet. Det hade stått tomt mycket långe, men erbjöd stora utrymmen och massor med stora fönster.

Till en början var det EFK och Saron i Hallsberg, , Elimförsamlingen i Askerunds, samt Fylstakyrkan i Kumla som drog igång och startade föreningen stödföreningen Bra & Begagnat. Nu är det inte mindre än 12 församlingar, samtliga i Sydnärkenytts område, som är med och driver Bra & Begagnat. Sist in var Svenska kyrkan i Hallsberg.

Pengarna verksamheten drar in, överskottet, går till olika internationella biståndsprojekt. Men själva verksamheten, butiken, är viktig i sig. Föreningen samarbetar med kommun, arbetsförmedling, och andra parter för att erbjuda arbetsplatspraktik och meningsfull arbetsmiljö.

– De flesta som arbetar här har på något sätt haft det tufft på arbetsmarknaden, säger Ulrika.

Lokalerna i det gamla lädergarveriet är fyllda är rätt välanvända.

Fullt på alla våningar

– Vi har ju butik på två våningsplan, och så fritids- och trädgårdsavdelningen nere i källaren. Och så har vi en hel del i lager.

Lagret ger intryck av att vara helt proppfyllt. Möbler, kartonger, kläder på hängare, överallt. I en avdelning hänger massor med taklampor.

– Ja, inte tar det slut. Man kommer nog aldrig ner till botten här, säger Ann-Marie Waern som står och sorterar barnskor.

Sortering

– Vi gör en grov sortering av det som kommer in. Det vi kan sälja här sorteras ut. Sedan tar vi ut det som går att använda, men skulle vara svårt att sälja, en del kläder exempelvis till en verksamhet vi stödjer i Estland, där man bedriver missbrukarvård. Det som är ren lump, alltså oanvändbart, går till en verksamhet som röda korset har, de har maskiner som gör omkläder och andra textilier till fyllnadsmaterial i exempelvis täcken och isolering. Mycket lite slängs, berättar Ulrika.

Är det något ni inte tar emot?

Ja, gamla tjock-TV, olika lexikon, uppslagsverk och tredelade bokhyllor från 1970-talet. Det är saker som inte går att sälja, eller återanvända.

Bra & Begagnats senaste verksamhet är Garveriet.

– 2018 inreddes husets fjärde våning till konferenslokal, med ett godkänt kök. Vi hyr ut och erbjuder även mat, catering. Vi gör bland annat tårtor och smörgåstårtor, säger Ulrika och visar ut i den öppna lokalen. Utsikten över omgivningarna är fantastisk.

Just nu har Bra & Begagnat öppet onsdagseftermiddagar och lördagsförmiddagar. Lämna varor kan man göra alla vardagar utom torsdag. Öppettider finns på föreningens hemsida. Just nu är tyvärr inte det omtyckta kaféet öppet på lördagar. Det finns inte folk till det.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-27 14:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.