Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Utredning om dumpade frysar nedlagd

Fel att dumpa kylar i naturen. Men hur ska man göra?Fel att dumpa kylar i naturen. Men hur ska man göra?

Här om dagen hamnade bortåt 15 kylar och frysar avsedda för butikslokaler i naturen, på flera platser i Sydnärke. Varför har det blivit så? Det är givetvis helt förkastligt att slänga en massa vitvaror i naturen, men hur ska man egentligen göra för att bli av med dem? Det visade sig inte helt lätt att få reda på.

Den springande punkten är frysarna och kylarna med stor säkerhet kom från ett företag, kanske en butik, eller ett företag som hjälpt en gammal butik att röja. Frysarna och kylarna låg på åtminstone tre platser i Sydnärke, både i Kumla  och Hallsbergs kommuner. Flest, nio stycken, hade dumpats i Klevsbacken, sydväst om Hallsberg. Det är stora saker. Det måste krävts minst en lastbil. Polisen har redan lagt ner utredningen. Något åtal blir det inte. Man bedömde bevisläget som för dåligt, det fanns inga spår.

Lätt för privatpersoner

Som privatperson är det  inga problem att bli av med sina vitvaror. Man kan nämligen lämna sin gamla kyl, eller frys, på närmsta kommunala återvinningscentral, helt gratis. Dessutom ordnar kommunen, eller Sydnärkes kommunalförbund, hämtning av grovsopor, där man hämtar upp exempelvis vitvaror vid hemmen.

Men hur ska man agera som företagare? Ja. Där blev det genast svårare att få konkreta svar. Inte ens efter rätt mycket googlande och ringande klarnar bilden helt. På Sydnärkes Kommunalförbund som hanterar sopor och avfall i Hallsbergs, Lekebergs, Askersunds och Laxå kommuner är Titti Jansson lite svävande:

– Enstaka vitvaror kan man lämna hos oss gratis, även som företagare. Men när det är så många vet jag inte riktigt. Det är alltid bättre att höra av sig till oss än att dumpa, säger hon.

Något klart besked om vem man ska ringa till, eller var, blir det inte. Däremot menar Titti att man ska rapportera till Naturvårdsverket när en gammal frys ska återvinnas.

Bollar till elkretsen

På ett av landets största återvinningsföretag, Stena Recycling, säger man så här:

– Frysar och kylar från butikslokaler omfattas av producentansvar. Det är en organisation som producenter av vitvaror som sköter sådant, insamling, hämtning etc, Elkretsen. Den ägs av producenter av elektrisk utrustning.

Jag går in på Elkretsens webbsida och letar. Och letar. Någon information om kylar och frysar finns inte. Däremot en hel del om batterier.

Producentansvar

Efter hand får jag tag på Mårten Sundin, marknadschef på elkretsen. Inte heller han kan ge något riktigt klart svar om hur en företagare som vill bli av med ett antal frysar och kylar.

– I lagstiftningen skiljs ju på proffessionella vitvaror och privata sådana vi har hemma. Vi jobbar ju med återvinning, insamling av konsumentprodukter.

Men hur gör man då som företagare? 

– Man får vända sig till ett återvinningsföretag som sysslar med sådant.

– Kostar det något?

– Det beror på. Det finns producentansvar på även på proffesionella produkter. Men där beror det lite på vilket avtal tillverkaren har med återvinningsföretag. Är det riktigt gamla frysar är det troligtvis så att den som tillverkat dem inte finns kvar. Då finns inget producentansvar. Då får man bekosta återvinning själv.

Vad kostar sådant?

– Det får man ju fråga det återvinningsföretag man vänder sig till.

Det paradoxala är att Stena recycling, som är ett av de största återvinningsföretagen, alltså hänvisar till Elkretsen. Stena svarade att man inte riktigt visste hur man hanterar sådant

Att klura ut vad man som företagare ska göra om man vill bli av med en massa vitvaror för en butik är med andra ord inte lätt. Efter flera timmars arbete har jag inte kommit någonstans. Det rättfärdigar givetvis inte att man dumpar saker i naturen. Men som stressad företagare kan det nog vara lockande, när det verkar vara i princip omöjligt att få konkreta, enkla instruktioner om hur man ska göra. Här behöver nog både lagstiftare och andra aktörer ta sig en funderare på hur man kan förenkla det hela

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-08 14:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.