Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Svärfar och svärson
satsade på kräftfisket

Tobias Axelsson på väg ut för att vittja kräftburar med båten. Foto Henrik ÖstenssonTobias Axelsson på väg ut för att vittja kräftburar med båten. Foto Henrik Östensson

Kräftsäsongen pågår för fullt. Torbjörn Näslund och Tobias Axelsson, svärfar och svärson startade i fjol företaget Lundax AB. Trots att företaget är baserat i Östansjö är affärsidén kräftor från Vättern.
– Vår styrka är att vi själva kokar en stor del av fångsten. Vi säljer både via grossister, till butiker och till privatpersoner, säger Tobias.

Man kan nog tala om att företaget förenar olika styrkor. Tobias har jobbat i entreprenadbranschen, men har alltid varit intresserad. av fiske och jakt. Det är Tobias som fiskar, medan Torbjörn ofta är den som kokar.

– Jag är ju från Askersund och har alltid varit en hel del ute på Vättern. Jag började vara trött att sitta i grävmaskiner och ville göra något friare. Jag har fiskat mycket kräftor genom åren, men aldrig i den här skalan, berättar Tobias.

Välkänd entreprenör

Torbjörn får nog betraktas som välkänd företagare och entreprenör i Sydnärke. Mest känd än för att ha drivit serviceanläggning och krog i Brändåsen i nästan 20 år.

– Vi sålde ju Brändåsen. Jag var sugen på nya projekt och det blev ju lite pengar över vid försäljningen, ler Torbjörn.

Företaget drog igång i mindre skala förra året.

– Vi hade en mindre båt och kokade i mitt garage med lite enklare utrustning. Förra året bestämde vi oss att satsa ordentligt. Tobias hittade en ny, bättre båt nere i Danmark.

– Ja, jag kom också över ett arrende på fiskevatten. Nu fiskar jag på 700 hektar. Flera olika fiskevatten, på östra sidan av Norra Vättern, berättar Tobias.

Även Eva, Torbjörns hustru är med och jobbar, med bland annat administration och hantering av beställningar.

Kokeri i garage

Torbjörn fortsätter:

– Vi inredde vårt garage här i Östansjö med ett komplett kräftkokeri, med kylar och frysar.

Thorbjörns erfarenheter från att ha drivit serviceanläggning med livsmedelsförsäljning kom väl till pass.

– Det finns inga genvägar om man vill klara regelverk och egenkontrollprogram för livsmdelshantering. Det är bättre att göra allt ordentligt på en gång. Nu har vi en anläggning som är godkänd av livsmedelsverket och registrerad hos Länsstyrelsen. Vi har ett ambitiöst egenkontrollprogram som går ut på att förebygga problem. Det är bra, menar Torbjörn.

– Vi dokumenterar alla förpackningar och kan på så sätt följa upp om vi skulle göra något fel. Spårbarhet är viktigt när man håller på med livsmedel,

Ute på Vättern varje dag

Under säsongen fiskar Tobias i princip varje dag.

– Jag har 450 burar ute. Går det bra är jag ute på sjön ungefär sex timmar. Jag går ut från Nydalen, söder om Hammar. Det gör att det blir en del tid i bil. Jag skulle gärna bo närmare.

Ungefär hälften av fångsten kokas i Torbjörns garage och packas i enkilosburkar. Jag kommer precis lagom till kvällens första kok. Det luktar dill långt ute på gården. Fler personer kommer gående för att handla kräftor.

– Det tar ungefär sju minuter per kok. Vi kokar 40 kilo i stöten. Det är min fars gamla recept. Det är hemligt, säger Tobias.

– Resten av fångsten, andra hälften, säljer vi levande till en grossist nere i Småland, Smålandskräftan. De hämtar ett par gånger i veckan

Speciell båt

Båten Tobias använder är speciellt anpassad för fiske.

– Den är lite större än en vanlig fritidsbåt, lite stadigare, med trimaranskrov. Den har en elektrisk dragmaskin för linorna som burarna sitter på. Det är bra. Det blir rätt tungt att dra alla burar förhand.

Väl ute på sjön börjar Tobias dra upp burarna. De töms över sett speciellt sorteringsbord. Där tar Torbjörn vid och sorterar. De små kräftorna, under 10 centimeter, åker tillbaka i sjön. När buren är tömd stoppar Torbjörn i en ny bit fisk som bete. Sedan läggs burarna i igen, på andra sidan båten.

Brax och lake blir bete

Betet köper Tobias och Torbjörn. Det är bland annat lake och brax.

– Segt fiskkött fungerar bäst.

Kommer ni fiska något annat än kräftor?

– Kräftor är huvudinriktningen. Kanske blir det lite abborre andra tider på året, vi får se. Det finns inte så gott om fisk i Vättern. Det är inte säkert att det är värt jobbet, säger Tobias och slänger i en bur. Fisket pågår mellan början på juli och en bit in i september.

Det finns ett par-tre fiskare som fiskar kräftor yrkesmässigt i Norra Vättern.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-29 11:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.