31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Rapport från studiecirkel: "Vår tid är nu"

Verdandi i Kumla har under några veckor drivit en studiecirkel som vi kallat Arbetarrörelsen då och nu. Vi har då konstaterat att mycket av det som händer i dag har faktiskt varit på tapeten redan på femtiotalet då socialdemokraterna gick i koalition med dåvarande Bondeförbundet.

Det var Tage Erlander som efter flera erbjudanden till sist fick Gunnar Hedlund att nappa på ett samarbete. Det gick åt flera försök och flera nej från Bondeförbundet innan ett samarbete till sist blev av. Den största orsaken var en samordnad rädsla för dåvarande Folkpartiet och dess ledare Bertil Ohlin, som hade stora framgångar i valet och var den tidens stora borgerliga hot mot socialdemokratins värderingar.

Med det samarbetet som bakgrund och vad som sedan hände kanske vi  har lättare att förstå dagens inte lika roliga samarbete.

Socialdemokraternas framgångar blev i slutet på femtiotalet en fantastisk framgångssaga där vi för varje år stärkte arbetarrörelsens olika grenar och klarade - utan egen majoritet - att driva en politik som förbättrade för alla. Framgångarna fortsatte under årtionden trots att den egna majoriteten lyste med sin frånvaron.

Sedan har vi samma problem igen trots att vi inte haft något andra världskrig, men vi har haft åtta år av en borgerlig regering, som slaktat den svenska välfärden. Vi har därefter haft en socialdemokratisk regering i fyra år som lagt tillbaka mycket av välfärden men tyvärr, många svenskar har fastnat i andra frågor och bara lyssnat på hatbeskrivningar av vår invandring.

Vår välfärd har återhämtat sig till en del men mycket av det raserade återstår att renovera och då har socialdemokraterna naturligtvis konstaterat att ett samarbete återigen är nödvändigt. Eftersom en annan politisk lösning skulle betyda att välfärden återigen skruvas ner så var valet att samarbeta med liberaler och centerpartister - och därmed spränga den välfärdsfientliga alliansen - naturligtvis lätt. En fortsatt allians med kristdemokrater, moderater och numera som bekant även sverigedemokrater hade varit en katastrof för vårt fina land.

Så vi får vara förbannade ett tag men framtiden ser ljus ut för arbetarrörelsen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-07 1:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.