Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Elcykel erbjuds för de som skippar bilen

Bilister på Örebro Universitet som vill prova elcykel får nu en möjlighet att göra det gratis. 30 studenter och medarbetare vid Örebro universitet kommer att erbjudas en fri testperiod på två veckor under hösten om de lämnar bilen hemma.

Örebro Universitet fastslår det hela i ett pressutskick.

Målet är att de studenter och medarbetare som åker bil till universitetet ska få möjlighet att prova ett mer miljövänligt alternativ för resor. 

“Vill hjälpa våra studenter”

På grund av pandemin genomförs testet under hösten i mindre omfattning med två testperioder.  Till våren planeras ytterligare sex testperioder.

Den som vill prova elcykel redan i höst ska göra en intresseanmälan senast den 10 september. Satsningen sker i ett samarbete mellan Örebro universitet, Örebro studentkår och Region Örebro läns EU-projekt Fossilfritt 2030 - Rena resan.

– Universitetet har som mål att verka för att fler reser hållbart till och från arbete och studier. Vi vill hjälpa våra medarbetare och studenter att spara tid och kraft genom att de ställer bilen och provar en elcykel, säger Louise Åhlman, verksamhetsutvecklare inom miljö och klimat vid Örebro universitet.

Får motion på köpet

Elcykeln kan vara ett alternativ för den som brukar välja bilen för att vägen känns för lång att cykla med en vanlig cykel. Med elassistans reglerar cyklisten hur stor hjälp cykeln ska ge och längre sträckor kan framföras på kortare tid. Genom att cykla sparar man pengar och får motion. Om färre reser med bil ökar trafiksäkerheten, bullret minskar, det blir färre skadliga partiklar i luften och minskade koldioxidutsläpp.

– I Örebro är det lätt att ta sig fram med cykel. Vi ser det här som ett bra tillfälle för studenter att få prova och känna om elcykeln är en bra investering och ett alternativ till bil, säger Ida Björklund från Örebro Universitet.

Faktaruta

Elcykelkampanjen på Örebro universitet genomförs i samarbete med EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. I Örebro län stöttas projektet även av Örebro, Örebro universitet, Region Örebro län, länsstyrelsen i Örebro län, Karlskoga kommun, Kumla kommun och Örebro kommun. Länets övriga kommuner deltar genom nätverket för hållbart resande.

Projektet kommer att pågå till årsskiftet 2022/2023, under projekttiden kommer projektet att arbeta med ytterligare aktiviteter som är kopplade till hållbart resande

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-25 12:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.