Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Äntligen studenten på
riktigt – inför tusentals

Emma Engström, Hilda Jonsson, Lojain Saleh, Abdullah Sharif tillsammans med Jolene Jansson och Tilde Karlsson. Foto: LG Månzon<br />
Emma Engström, Hilda Jonsson, Lojain Saleh, Abdullah Sharif tillsammans med Jolene Jansson och Tilde Karlsson. Foto: LG Månzon

För första gången sedan 2019  blev det så äntligen student på Alléskolan på riktigt, med tusentals anhöriga, musik, glädje och eufori. Efter en rejält regnig morgon blev det ett precis lagom soligt studentfirande.
Vi träffade studenterna i VO-19 A, vård- och omsorgsprogrammet, där faktiskt alla har ett jobb att gå till, direkt efter skolan.

 Det var 360 elever som tog studenten på vad som just nu är Sydnärkes enda gymnasieskola, Alleskolan. 

Efter traditionell champagnefrukost hemma hos någon i området blev det fotografering och träff med mentorer, lärare på förmiddagen. Sedan en stor gemensam samling i skolans aula och så till sist, det alla väntat på, utspringet. Många hade nog glömt hur det var att trängas, fira tillsammans, utan pekpinnar, utan avstånd och utan handsprit. Människor, blommor och plakat överallt! En scen från vilken elever från skolans musikprogram underhöll och rentav en röd matta att springa på. På studenten är man en stjärna för en dag. Precis innan utspringet var förväntan i nivå med den inför en konsert precis innan bandet går på scenen.

En av studenterna, i VO-19 A, Abdullah Sharif kom till Sverige 2015, från Afghanistan. Om halsen har han den numera obligatoriska papptallriken i ett gult och blått band. På den står det "Klassens glädjespridare”.

– Jag praktiserade på äldreboende och kom då fram till att jag nog ville jobba med människor och att jag passar för det. Då bestämde jag mig för att gå vård- och omsorg. Jag har lärt mig mycket i gymnasiet och nu har jag jobb, säger han med ett brett leende.

– Jag ska jobba både i Askersunds och Hallsbergs kommun. Men det behövs folk i vården. Jag hade egentligen jobb redan i första årskursen på gymnasiet.

Abdullah berättar att han tillbringat en stor del av sin tid I Sverige placerad på familjehem i Lindesbergs kommun. Det var också där han först kom i kontakt med vården på praktik.

– Nu ska jag jobba, hårt, säger han. 

Det går inte att ta miste på glädjen.

Vårdyrket i familjen

Emma Engström ska jobba på kärl- och thoraxavdelningen på USÖ.

– Jag älskar människor och vill på något sätt ge tillbaka till samhället vården. Som jag upplever att jag fått mycket av. Sedan har jag nog alltid varit intresserad av vård. Min mamma är distriktssköterska, så det finns liksom i blodet tror jag.

För Hilda Jonsson var det helt självklart att välja vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag vill jobba med människor och jag vill ha jobb. Det var faktiskt den enda gymnasielinje jag kunde tänka mig att välja när vi valde i nian. Jag har blivit mer och mer övertygad om att det var rätt val. Nu ska jag jobba. Kanske utbildar jag mig vidare så småningom.

Även Hilda ska jobba på USÖ.

Tycker om att hjälpa

Även för Lojain Saleh var det intresset för människor som avgjorde när hon hamnade på vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och är hjälpsam. Jag trivs med att hjälpa, vårda. Jag har också fått jobb, på AVA, USÖ, alltså akutvårdsavdelningen, strålar Lojain.

När man går vård- och omsorgsprogammet blir man undersköterska, eller uska, som man brukar förkorta det i vårdsvängen.

5000 i stipendie

Under träffen i klassrummet tycker plötsligen Annica Sjöqvist, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden, Kumla kommun. 

– Jag är här för att dela ut ett par stipendier vi brukar dela ut från Kumla kommun till två nyutexaminerade undersköterskor som utmärkt sig särskilt. Vi vill visa hur viktiga ni är och hur välkomna ni är att jobba åt oss.

Det var just Emma Engström och Maja Aronsson, båda från Kumla, som fick stipendierna på vardera 5 000 kronor. 

På frågan vad hon ska göra med pengarna svarar Emma:

– Spara dem förstås.

Dricka shots med farmor

Men vad ska ni göra ikväll, när ni åkt lastbilsflak och firat färdigt här i Hallsberg?

– Då blir det fest utropar alla med en mun.

– Jag ska shota med min farmor tjoar Emma. Men ikväll ska nog alla i klassen med till Frimis i Örebro, där det är stor studentfest.

Lärarna Susanna Gustafsson och Camilla Moberg berättar att många av eleverna fick jobb efter en praktikperiod på USÖ.

– Det verkar som det helt enkelt klickade för många där. Det är naturligtvis häftigt att få göra den här resan med eleverna och veta att de går direkt till jobb. Klart man är stolt, säger Camilla.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-10 14:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.