Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Just nu: Solförmörkelse över Sydnärke

Det är inte varje dag det är solförmörkelse. Men i dag, redan strax efter elva, Ska en partiell solförmörkelse inletts. Bäst syns den i norra Sverige. Mer än en tredjedel av solen yta kommer täckas. Ungefärlig tid, 11.08. Tyvärr är det ju relativt mulet i Sydnärke i dag. Så för de flesta syns inte solen.

En solförmörkelse, även en partiell sådan, uppstår när månen passerar mellan oss och solen och därmed skymmer solen. Det gör den alltså i dag, med början strax efter 11. Tänk på att skydda ögonen. Det är inte bra att titta direkt mot solen, om den skulle titta fram bakom alla moln. Vädret avgör hur bra man ser solförmörkelsen. Det är också tyvärr så att den framträder tydligare ju längre norrut i landet man är.

Totala solförmörkelser är ovanliga. Senaste gången det gick att skåda en total solförmörkelse var år 1954. Flertalet av oss kommer med stor sannolikhet aldrig få uppleva en sådan. Nästa gång det händer är 2126.

Men en solförmörkelse där delar av solen är skymd är rätt vanliga och inträffar ungefär en gång varannat år.

Det allra bästa är att bära speciella glasögon för ändamålet, eller att använda exempelvis en svetsmask. Man ska inte använda kikare eller teleskop.(HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-25 10:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla