Gå till innehåll
Sydnärke

Just nu: Solförmörkelse över Sydnärke

Publicerad: 25 October 2022 10:42

Det är inte varje dag det är solförmörkelse. Men i dag, redan strax efter elva, Ska en partiell solförmörkelse inletts. Bäst syns den i norra Sverige. Mer än en tredjedel av solen yta kommer täckas. Ungefärlig tid, 11.08. Tyvärr är det ju relativt mulet i Sydnärke i dag. Så för de flesta syns inte solen.

En solförmörkelse, även en partiell sådan, uppstår när månen passerar mellan oss och solen och därmed skymmer solen. Det gör den alltså i dag, med början strax efter 11. Tänk på att skydda ögonen. Det är inte bra att titta direkt mot solen, om den skulle titta fram bakom alla moln. Vädret avgör hur bra man ser solförmörkelsen. Det är också tyvärr så att den framträder tydligare ju längre norrut i landet man är.

Totala solförmörkelser är ovanliga. Senaste gången det gick att skåda en total solförmörkelse var år 1954. Flertalet av oss kommer med stor sannolikhet aldrig få uppleva en sådan. Nästa gång det händer är 2126.

Men en solförmörkelse där delar av solen är skymd är rätt vanliga och inträffar ungefär en gång varannat år.

Det allra bästa är att bära speciella glasögon för ändamålet, eller att använda exempelvis en svetsmask. Man ska inte använda kikare eller teleskop.(HÖs)

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter