Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Stora skillnader i elnätsavgifter
– rekordhöjningar förra året

När elpriserna rusade förra året passade även ellnätsägarna på att höja elnätsavgifterna rejält. Flera Sydnärkekommuner tillhär de som fått allra störst höjning av elnätsavgiften. Elbolagen motiverade höjningen med höjda elpriser. Men när elpriserna sjunkit i år har int elnätsavgiferna sänkts.
Det är den så kallade Nils Holgerssongruppen som elbolagens priser

Elnätsavgifterna är den avgift du betalar för själva elnätet, att ditt hus är anslutet till elnätet. Den är uppdelad i två delar en fast avgift och en så kallad rörlig överföringsavgift. Elnätsavgiften är separerad från det du betalar för elen. När det gäller elen kan man ju byta leverantör.

Elnätsbolagen har en del förluster av el i sina nät. Det är med dessa man förklarar höjningen av nätavgifterna. Men trots avsevärt lägre elpriser under 2023 har inte elnätsbolagen sänkt sina elnätsavgifter.

Nils Holgerssongruppen består av representanter från Fastighetsägarna, Bostadsrätterna, Riksbyggen, HSB s riksförbund, Sveriges Allmännytta och Hyresrättsföreningen. Därför fokuserar man på kostnadens för elöverföringsavgiften  per lägenhet. Men höjningen i procent är jämförbar även för privata villaägare.

Stora skillnader

Mest i länet har elnätsavgifterna stigit i Askersund, Hallsberg, Kumla och Lekebergs kommuner. De har en sak gemensamt, det är till övervägande del Eon som äger nätet. Eon har höjt elnätsavgiften mest av alla bolag.

I dessa kommuner kostar elnätsavgiften 132,2 öre per KWH. 20.2 procents höjning förra året. 21,7 procent på 5 år. Det innebär ungefär 4 364 kronor i nätavgift i snitt per lägenhet och år. Eon är dock inte ensamma bovar i dramat. Ellvio äger nät i området, liksom Skyllbergs bruk.

I Laxå kommun kostar elnöätsavgiften bara 102 öre. Alltså drygt 30 öre billigare per kwh än i de andra Sydnärkekommunerna. I Laxå blev höjningen det gångna året 5 procent. De senaste fem åren har elnätsavgifterna stigit med 10.3 procernt. Kostnaden för elnätet i snitt för en lägenhet är 3 366. Alltså nästan 1000 kronor billigare än i de andra kommunerna i Sydnärke.

De stora höjningarna kommer efter en relativt lång period av rätt blygsamma höjningar.

Kommande reglering av elnätsintäkter

Både höjningarna och de stora skillnaden har fått Nils Holgerssongruppen att reagera.

Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger ordförande Louise Wall och fortsätter:

Med bakgrund av detta och den kommande perioden för reglering av elnätsintäkter ser vi att det är särskilt viktigt att uppmärksamma de olika skillnaderna. Den skärpning som Energimarknadsinspektionen införde för förra perioden var ett bra första steg mot mer rimliga elnätsavgifter. Vi välkomnar nu att Energimarknadsinspektionen tar arbetet vidare för att ytterligare förstärka kundperspektivet.
Ett problem med elnätsavgifterna är ju att man inte på något sätt kan påverka dem som kund. Elmätsägaren har monopol, Man kan inte byta elnät om man är missnöjd.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-24 9:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla