
Om du är rädd om din cykel är det kanske en bra idé att inte parkera den här, mitt i Kumla. Foto: Erik Widlund
Störst risk att bli av med sin cykel i Kumla
Vi cyklar mer på våren, sommaren och hösten, det brukar leda till fler cykelstölder. Cykelstölderna har dock minskat de senaste åren. Störst risk att bli av med sin cykel, även sett till befolkningens storlek, är det i Kumla.
Från april och framåt ökar antalet anmälda cykelstölder månad för månad för att kulminera under sommaren. Det råder ingen tvekan om att kommuncentran och större tätorter är mer utsatta för cykelstölder än andra områden, även sett till befolkningens storlek. Skolor och liknande, närhet till buss-stationer, tågstationer och liknande, ökar risken. Särklassigt flest cyklar stjäls i Kumla.
Större befolkning – fler cykelstölder
I Askersunds kommun stjäls förhållandevis få cyklar. 2024 gjordes bara nio anmälningar om cykelstölder i kommunen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, som i sin tur bygger på statistik från Polisen. 9 anmälda cykelstölder motsvarar 0,8 anmälningar per 1 000 invånare. Näst lägst i Sydnärke.
Under 2024 gjordes 78 anmälningar om cykelstölder i Hallsberg. Det motsvarar 4,8 anmälningar per 1 000 invånare.
Förra året anmäldes 151 cykelstölder i Kumla. Det gör 6,7 anmälningar per 1 000 invånare. Det är näst flest i Örebro län, även om det inte sticker ut i en nationell jämförelse. Flest cyklar i länet stjäls inte helt oväntat i Örebro kommun.
I Laxå stöldanmäldes 10 cyklar under 2024. Det motsvarar 1,8 anmälningar per 1 000 invånare.
I Lekebergs kommun anmäldes 6 cyklar som stulna under 2024. Motsvarar 0,6 cykelstölder per 1000 personer. Lägst i Sydnärke.
Det är nyhetsbyrån Newsworthy som sammanställt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, för vårt område