28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Se bildspelet - Foto Viktor Edholm

Stavhoppande Ebba är bäst i Sverige

FRIIDROTT: Det har hoppats, kastats och sprungits på Transtensvallen under söndagen. I behagligt försommarväder anordnades Stocksäterspelen och Ebba Blomstrand förbättrade sitt Sverige-bästa resultat för flickor 13 i stavhopp.

De tävlande som fanns på plats var nio år och uppåt. Erik Nyman är 15 år, bor i Kumla och står vid vår pratstund och laddar inför sin tävlan i kula. Senare kommer han även springa 100 meter, men kula är favoriten.

Gillar svår teknik

- 100 meter har jag inte tävlat i på länge, säkert fyra-fem år, men det kan vara kul prova på igen. Men kula är roligare, det är svårt att bemästra tekniken som krävs på ett bra sätt, berättar Erik.

Handlar det mest om styrka eller teknik i kula?

- Det är både och. Styrka är viktigt, men utan rätt teknik kommer man inte långt.

Örjan Frisén jobbar som funktionär på tävlingen. I en tidigare artikel på Sydnärkenytt berättade han att klubben var missnöjd med hur lite utrymme man hade att förvara sina saker, har det förändrats något nu månne?

- Vi har tillåtelse att bygga förråd till klubben, men vi får ordna det själva i så fall utan hjälp från kommunen, berättar Örjan och låter inte helt nöjd.

Imponerade hoppning

Det är bara två deltagare i stavhoppet, men det hindrar inte att vinnaren Ebba Blomstrand imponerar. 13-årige Ebba tävlar för Åsbro GOIF och glider graciöst över höjd efter höjd och avslutar med att sätta nytt personligt rekord och distriksrekord för åldersklassen med 3,05 meter. En höjd som ingen i hela Sverige i åldersklassen klarat av i år.

- Det var roligt, jag trodde att jag skulle riva eftersom jag slog i ribban, men den låg kvar ändå, berättar Ebba som senare även vann 80 meter för flickor 13.

Ebba började med stav för två år sen, innan dess var det löpning som gällde och det är hennes mammas friidrottsintresse som gjorde att hon började friidrotta i tidig ålder.

Tränar på rödstybb

- Hon springer bra, har bra kordination och har hållt på med gymnastik tidigare, det har hon haft nytta i fridrotten, berättar Ebbas mamma Monika Karlsson.

Ebba tävlar för Åsbro GOIF, en klubb som har runt 20 aktiva och många av dem är på plats under Stocksäterspelen. Klubben tränar i Askersund på Solhaga IP, men ibland åker man till Hallsberg för att träningsmöjligheterna är bättre där.

- Vi har tillgång till en gympasal en gång i veckan och utebanorna i Askersund är av rödstybb och det är inte så bra, säger Monika.

Esther vill springa långt

13-åriga Esther Sandén Alin sprang in på tiden 11,51 på 80 meter, men hon föredrar längre distanser som 200 och främst 800 meter.

- Längre är roligare och jag är mer uthållig än snabb, så det passar nog mig bättre funderar Esther sittande i gräset vid sidan av banan.

Hur gick 80 meter då tycker du?

- Jag har ont i tummen och hade lite problem komma iväg i starten, men annars gick det ok, säger Esther som växte upp i Lyon, Frankrike där hon bodde sina första nio år och lärde sig både franska och svenska.

- Det är mindre avgaser här och skönare bo där det är lugnt på landet, anser Esther Sandén Alin.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-06-02 19:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.