Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Högtryck på villapriser

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, skvallrar om att bostadsrättspriserna i Örebro län legat stilla under de senaste tre månaderna, medan villapriserna stigit med 6 procent under samma period. Ett exceptionellt högtryck, menar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Uppgifterna om de ökande villapriserna länet går att finna i det pressmeddelande som skickades ut av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling under torsdagen.

– Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns. Eventuellt ser vi nu början till en avmattning på prisuppgången för både villor och bostadsrätter, vilket ökar risken för att bostadsköpare skjuter upp sin flytt i hopp om lägre priser längre fram, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i pressmeddelandet.

 

När det gäller Örebro län så har bostadsrättspriserna alltså varit oförändrade de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat en uppgång på 6 procent. Sett till samma period så har priserna för bostadsrätter ökat med 1 procent och priset för villor ökat med 6 procent i hela landet.

Här är statistiken över alla län. Grafik: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Här är statistiken över alla län. Grafik: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
På uppgång

I Örebro län har bostadsrättspriserna varit oförändrade de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 6 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 1 procent och priset för villor ökat med 6 procent i riket som helhet.

– När nu nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist krävs politiska åtgärder för att öka rörligheten och därmed göra bostadsmarknaden mer hållbar. Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Pandemin har påverkat

Om man kikar på det senaste året så har priserna i länet stigit med 8 procent för bostadsrätter, medan villapriserna stigit med hela 21 procent. Priserna för fritidshus i Örebro län har i sin tur ökat med 16 procent på årsbasis, vilket är samma som snittet för Sverige.

– Den starka efterfrågan på fritidshus håller i sig och det har varit många visningsbesökare även efter midsommar. Kring storstäderna är det särskilt tydligt att många söker en stuga med hög standard som det helt eller delvis går att distansarbeta ifrån även efter pandemin, kommenterar Marcus Svanberg siffrorna i pressmeddelandet.

Läget i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med hela 29 procent. I Värmland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp 26 procent under det gångna året.

 

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Södermanland där priserna har stigit med 21 procent. (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-08 18:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.