Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Jenny och Mathilda vill stretcha språket

Jenny Karlsson och Mathilda Lind med en kylande Fanta i värmen. Foto: Anders BjörkJenny Karlsson och Mathilda Lind med en kylande Fanta i värmen. Foto: Anders Björk

Jenny Karlsson och Mathilda Lind möttes på jobbet, de jobbade båda som språklärare i Askersund. Språk är något de brinner för och nu har de startat ett språkföretag ihop som bland annat ska erbjuda översättningar, kurser och läxhjälp.

​Mathilda bor i Åmmeberg och Jenny i Kumla. De är båda ämneslärare inom språk och träffades på Sjöängsskolan i Askersund. Mathilda började på skolan för ungefär fyra år sedan, Jenny jobbade då redan där, och de fann varandra direkt.

Ville ha nya utmaningar

Ganska omgående föddes iden att starta ett språkföretag ihop. De har bollat ideér fram och tillbaka under några års tid hur allt skulle läggas upp, men för ett par månader sedan gjorde de slag i saken och startade företaget “Stretchaspråket”

- Intresset för moderna språk (tyska, spanska, franska) har sjunkit väldigt mycket, i skolor framförallt. Det tycker vi är en tråkig utveckling, säger Mathilda Lind.

Mathilda har nu slutat på skolan och satsar allt på nya företaget. Jenny jobbar dock kvar ännu på Sjöängen. De kommer bland annat att erbjuda översättningar, språkkurser, läxhjälp, övningar och repetitionskurser. Målgruppen är såväl företag, skolor som privatpersoner.

Dessutom håller de på och skriver en bok ihop som handlar om hur man på olika sätt som lärare, inom framförallt språk, kan variera sin undervisning och få in mer rörelse och aktivitet under lektionstid.

- Varför vi startar företaget just nu? Vi ville nog ha lite nya utmaningar inom språk, utvecklas och lära oss att använda språken på fler sätt än tidigare. Sen tror jag vi båda har ett entreprenörstänk och att vi är två om det, istället för en, har säkert bidragit till att vi pushat igång varann, säger Jenny Karlsson.

“Vi är väldigt målinriktade”

De har inte ännu hunnit ragga så mycket kunder utan den största delen av tiden har sedan företaget registrerades gått åt till att bygga upp hemsidan och jobba med boken. Men från höstterminen hoppas de att jobb börjar ramla in.

Hur är då deras känsla att det kommer att gå framöver?

- Vi är väldigt målinriktade båda två och hittills har de mål vi satt upp kunnat bockas av, fastslår Mathilda Lind.

- Eftersom vi är nya kommer vi få testa lite olika vägar fram. Funkar inte en väg så får vi hitta en annan väg. Men vi har en klar bild av hur vi ska få det att funka, avslutar Jenny Karlsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-29 14:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.