25 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Stanna hemma vid sjukdomssymtom"

Två nya fall av coronaviruset har upptäckts i Örebro län. Man befarar nu det som kallas samhällsspridning, även om inga tecken på det finns i länet. Alla i samhället uppmanas att stanna hemma från jobb och skola vid sjukdomssymtom. Regeringen beslöt på onsdagen att slopa karensdagen vid sjukdom.

Folkhälsomyndigheten bedömer sedan i tisdags risken för att coronasmitta sprids i samhället som mycket stor. I regionerna Stockholm och Västra Götaland finns tecken på så kallad samhällsspridning. En samhällsspridning innebär att smittan sprids mellan personer ute i samhället. Som det varit så här långt har i princip alla fall varit resultatet av att man smittats i ett annat land. De allra flesta i Italien.

Besök inte sjukhus med luftvägssymtom

Det faktum att man än inte ser tecken på samhällsspridning i Örebro län än innebär att man ännu inte inför stopp mot att besöka sjukvården som man gjort på andra håll i landet. 

– Däremot ska anhöriga aldrig besöka sjukhus och äldreboenden om de har luftvägssymtom. Man ska också tänka på att begränsa antalet personer vid besök, och undvika onödiga besök. En person som själv söker vård ska också tänka på att inte ha med anhöriga om man klarar besöket själv, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Rasmusen menar att rekommendationerna egentligen inte är särskilt anmärkningsvärda.

– Att inte arbeta, eller besöka stora folksamlingar när man är ordentligt sjuk vore egentligen alltid gälla, för samhällets bästa, menar hon.

– De råd som gällt tidigare gäller fortfarande. Noggrann handhygien, gärna handsprit. Är man sjuk ska ma vara hemma. Sjuka barn ska inte gå i skolan, råd som är användbara även i normala fall.

För att upptäcka eventuell smittspridning i samhället inför nu Region Örebro län, enligt Folkhälsomyndigheten rekommendationer, en screening av prover för covid-19 från alla patienter som är svårt sjuka i luftvägssymtom och befinner sig på sjukhus.

–  Syftet med screeningen är att så tidigt som möjligt upptäcka om det förekommer fall i grupper som inte har varit i ett riskområde eller haft närkontakt med någon som är känt smittad av det nya coronaviruset, scanningen mot Corona blir en del av de prover man ändå tar i sådana fall, fortsätter Gunlög Rasmussen.

Skydda äldre och multisjuka

Med anledning av det ändrade läget i landet, med en ökad risk för samhällsspridning, ökar också betydelsen av att skydda personer som är äldre och som har andra sjukdomar. Region Örebro län följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla som har luftvägsinfektioner med hosta och/eller feber att stanna hemma från skolan och jobbet. Syftet är att minska risken för samhällsspridning och skydda utsatta grupper. Regeringen har samtidigt beslutat att med omedelbar verkan slopa karensdagen för att underlätta att stanna hemma.

Vara vaksam på hur man mår

–  I det här läget ska man vara vaksam på hur man mår. Det är viktigt att ingen i samhället går till jobbet eller skolan när de är sjuka. En del kanske ignorerar symtomen, tar en alvedon och ändå går till jobbet. Så ska man inte göra. Därmed inte sagt att man ska skicka hem helt pigga barn från förskolan för att de har lite snuva. Det är också viktigt att samhället, inte minst sjukvården, fungerar. Man kommer att behöva göra individuella bedömningar på verksamhetsnivå kring enskilda fall, säger  Gunlög Rasmussen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-11 14:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.