15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Skolor ska stängas från onsdag runtom landet

Hur blir det med studentfirande i år kan man fråga sig. Nu uppmanas alla fall Alleskolan stänga tillsvidare. Arkivfoto: Sune EskelinenHur blir det med studentfirande i år kan man fråga sig. Nu uppmanas alla fall Alleskolan stänga tillsvidare. Arkivfoto: Sune Eskelinen

Regeringen rekommenderar nu alla gymnasier och högskolor i landet att stänga och ha distansundervisning. Förskolor och grundskolor omfattas inte i nuläget.

Beskedet levererades av statsminister Stefan Löfvén på en presskonferens tisdag förmiddag.  Beskedet gäller även vuxenutbildningar och yrkesskolor och Örebro Universitet.  Förskolor och grundskolor omfattas i nuläget inte.

Men det kan bli ändring inom kort även där. Regeringen snabbförbereder samtidigt en lagändring för att vara förberedd att stänga grund- och förskolor

- Det handlar om att det måste finnas trygga platser för barnen att vara på medan föräldrarna arbetar, säger utbildningsminister Anna Ekström på presskonferensen. 

Får fortsatt studiepeng

Studenter kommer att få fortsatta studiemedel från CSN även när all undervisning sker på distans, för att inte deras ekonomi ska drabbas. Detta berättade Hallsbergsministern Matilda Ernkrans.

-Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, säger Matilda Ernkrans, ansvarig minister för högskolorna.

Det kommer enligt Ernkrans bli ett stort och svårt arbete för skolor och högskolor att se till att tidsramar hålls så att studenter kan få sina examina. (ABj)

Ny webbplats för distansundervisning

Smittspridningen av covid-19 innebär en utmaning för hela samhället och landets skolor. Det kan uppstå en situation då det inte går att bedriva vanlig undervisning om exempelvis skolor behöver stängas. Därför har RISE, Skolverket, SKR, UR och Swedish Edtech Industry startat ett samarbete för att sammanställa stöd till skolor om distansundervisning på den nya webbplatsen skolahemma.se.

- Vi påbörjade arbetet i slutet av förra veckan och har på kort tid tagit fram en gemensam webbplats med samlad kunskap som skolorna kan använda om de behöver bedriva undervisning på distans. Samverkan mellan olika aktörer är avgörande för ett snabbt och effektivt arbete säger Carl Heath, utbildningsdirektör på RISE.

Checklistor

Skolahemma.se erbjuder en samlad plats dit skolpersonal kan vända sig för att hitta vidare till myndighetsinformation, pedagogiskt material och stöd för att kunna undervisa på distans med digitala läromedel. På skolahemma.se finns också enklare checklistor som hjälp för att förbereda och organisera för en förändrad verksamhet.

- Arbetet med skolahemma.se har bara börjat. Webbplatsen kommer att fyllas på med mer relevant stöd efterhand, säger Roberth Olofsson, undervisningsråd på Skolverket

- I en situation då elever, lärare och annan personal inte kan vara i skolan behövs alternativa sätt att ge eleverna utbildning och vi vill stötta i det arbetet, säger Maria Caryll, sektionschef på SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Fakta om webbplatsen

Webbplatsen upprätthålls av RISE -Research Institutes of Sweden i samarbete med Skolverket, Sveriges Kommuner och Regioner, Swedish Edtech Industry och UR. På skolahemma.se finns stöd, information och kunskap som skolor kan använda för att möta de utmaningar som uppstår på grund av den pågående pandemin. Information om skolahemma.se kommer också att spridas genom #skolahemma.

Besök skolahemma.se 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-17 10:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.