27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Kommunen måste garantera sommarjobb för unga"

Hela världen har stannat upp för att bekämpa Coronapandemin. Det är den största krisen sedan världskrigen och lämnar få oberörda. Men även under Coronapandemin behöver människor få livet att fungera.

Därför har Sveriges S-ledda regering och riksdagens oppositionspartier hjälpts åt för att rädda liv, rädda jobb och rädda människors ekonomi. Tillsammans har dom enats om stora stödpaket för att hjälp krisande företag, förbättrat a-kassan för att öka den ekonomiska tryggheten för de som förlorar jobben och ett ekonomiskt stöd för den hårt pressade välfärden.

Statsminister Stefan Löfven är tydlig med att den här krisen är som ett maratonlopp, vi kommer få leva med detta i månader snarare än veckor. Därför kommer fler krispaket behövas framöver.

Nyligen meddelade regeringen att man ska satsa över 180 miljoner kronor för att kunna finansiera 20 000 sommarjobb ute i kommunerna. Ett första jobb är avgörande för att få en fot in på arbetsmarknaden. Dessutom är en inkomst under sommaren, då unga varken får studiebidrag eller lunch i skolan, nödvändigt för att ekonomin ska gå ihop för många familjer.

Det är alltså både bra för samhället i stort och avgörande för ett mer rättvist samhälle att fler unga får chans till sommarjobb.

Därför kräver SSU Örebro län att Sydnärkes kommuner inför en sommarjobbsgaranti för alla unga i gymnasieålder. Det ska inte vara personliga kontakter och nätverk som avgör om en ung person får ett sommarjobb eller inte, det är sällan de som mest behöver ett sommarjobb som får det.

Det finns väldigt mycket unga kan göra som skapar nytta för kommunen, våra invånare och de unga sommarjobbarna. Det kan handla om att anordna läxhjälp åt grundskoleelever, leverera mat till äldre som är isolerade eller fritidsaktiviteter för alla de barn som är hemma under sommaren.

Nu när regeringen skjuter till stora resurser är det viktigt att våra kommuner också tar sitt ansvar, särskilt nu när privata arbetsgivare har det väldigt tufft och många unga kommer ha svårt att få sommarjobb på egen hand. Därför kräver vi sommarjobbsgaranti för alla unga i kommunen!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-13 17:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.