28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Patrik med rösten länken till publiken

Patrik Lindegren i aktion vid förarpresentationen.

SPEEDWAY: I takt med ökade biljettpriser och större konkurrens från annat har även publikens krav på att bli underhållen ökat de senaste åren. När Indianerna kör delar tre personer på publikkontakten och de är medvetna om att kraven ökat. - Det gäller att hela tiden vilja bli bättre, den dagen jag känner att jag inte kan göra nånting bättre är det dags att lägga av, säger speakern Patrik Lindegren.

Klockan är 16:30 när Patrik Lindegren lämnar hemmet i Sannahed och sätter sig på cykeln för att trampa de dryga 500 meterna till motorstadion.

- Jag är rätt sen idag, oftast är jag ute runt 16 och det är helt och hållet för mitt eget välbefinnande. Jag gillar vara rejält förberedd så att det både ser och hörs bra ut när vi drar igång. Man pluggar in manus, får uppgifter om det kommit till nya sponsorer som ska presenteras, går igenom laguppställningar och annat, berättar Patrik.

Fick hoppa in

Allt började för 15 år sedan med en knattelandskamp på Sannahed mellan Sverige och Danmark. Patriks far hittade ingen speaker och Patrik lovade ställa upp i "värsta fall".

- I ett svagt ögonblick lovade jag det och två dagar före fick jag reda på att jag skulle ta matchen. Då blev man lite skakis. Jag kommer ihåg att Kenneth Bjerre var med och satte banrekord, minns Patrik.

Därefter rullade det på, Patrik fortsatte vara speaker när det var knattespeedway eller B-lagsmatcher. Speaker för Indianernas lag i Elitserien var under denna tid Stefan Klemetz, numer välkänd kommentator i bland annat C Mores speedwaysändningar. När Klemetz slutade  öppnades dörren för Patrik Lindegren att ta över för drygt tio år sedan.

"Motorfolk är speciellt"

Vad är då viktigt att tänka på som speaker?

- Är det något jag lärt mig så är det att motorfolk är ett speciellt folk och de kan väldigt mycket om lite. Annars är det nog mer vanligt att folk kan lite om mycket. Så är du inte helt hundra på något, ta reda på det! Det finns många där ute i publiken som har koll på precis allt och det är viktigt bemöta dem med respekt och gå ut med rätt uppgifter. 

- Sen står det i reglementet att en speaker ska "förklara det sportsliga skeendet så publik finner det underhållande". Det låter ju väldigt byråkratiskt, men jag förstår hur de menar. Sen försöker man alltid förnya sig, ibland lyssna på andra och om man hör nåt man gillar man kan testa själv.

Är det nåt extra du lyssnar efter när du hör andra speakers och nåt du lätt kan irritera dig på?

- Nej alltså jag recenserar inte andra på det sättet. Alla har sin egen stil. Vissa vill väldigt gärna piska upp en stämning som inte finns där  medan andra är mer laid-back. Sen blir det mer formellt om du är speaker på en knattematch/division 1 än i Elitserien där du har sponsorer att presentera, resultat från andra matcher att läsa upp och gäster att intervjua.

Hockey på vintern

Hur ser du på att utvecklas inom området, eller har du samma mall som du känner dig trygg med?

- Man lär sig nya saker varje säsong och behöver hela tiden utvecklas, det är det vi i Kumla strävar efter alla fall och det tycker jag att vi lever upp till. Man ska vara nyfiken på att testa nytt och den dag allting går på rutin och man inte vill prova något nytt då tror jag inte man är en bra speaker längre, det gäller att hela tiden sträva efter att bli bättre. Därmed inte sagt att allt nytt man testar blir bra, men man ska vara nyfiken på det alla fall.

Notera att Patrik sade "vi" ovan och inte "jag". Visserligen är han ensam speaker under Indianernas matcher, men han har fler till sin hjälp för att få arrangemanget att gå runt. Radarpartnern Per Wester har Patrik känt länge, Per är musikläggare och tekniker, han har även hand om musiken när Färjestad spelar hockey. Och senaste året har Filip Nyängen tillkommit, Filip sköter intervjuer från depå och innerplan, även han är involverad inom hockeyn med liknande uppgifter, dock för Örebro Hockey.

Tre lagvärldsmästare på plats

Det börjar komma alltmer folk till arenan, för ovanlighetens skull är vädret bra och långt över 3 000 åskådare dyker upp till denna match mot Rospiggarna. Tre färska lagvärldsmästare - Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson - är på plats och det planeras för intervjuer.. Patrik och Filip går igenom ungefär hur länge Filip ska fråga ut dem och även hur de längre uppehållen mellan heaten ska avhandlas.

- Filip är spontan och kan det här med intervjuer, ett område som jag själv inte känner mig helt bekväm inom, berättar Patrik.

Han lämnar domartornet och går ner på innerplan för att välkomna publiken, dra lite förutsättningar inför matchen och lämna över till Filip som får snacka med guldtrion. Allt flyter på som det ska och vi tar oss mot domartornet igen, nu börjar det närma sig match.

Två Indianer och en Rospigg hyllas för sina VM-medaljer.
Musiken beror på matchen

Den invändiga trappan i domartornet är sällsynt brant, det gäller att ta det lugnt för att inte ramla och slå sig. Per Wester sitter redo med musiken, på datorn står det att läsa "Speedwayrock" och han har sina knep för att få publiken i rätt stämning.

- Inför ett heat vill man alltid bygga upp stämning då blir det oftast hårdrock eller house. Sen beror det på hur heaten och matchen går vad man spelar för musik, det gäller att förstärka känslan om det blir exempelvis vinst eller förlust, säger Per som känner sig trygg att arbeta ihop med Patrik.

- Vi vet precis var vi har varandra. Ibland behöver vi inte ens säga nåt, utan det räcker med en blick. Som matchspeaker kan jag inte komma på någon som slår Patrik. Allt sitter ihop hela tiden, det är sakligt, tydligt och han har bra kontakt med både domare och publik.

Trångt i tornet

Det är trångt i domartornet. Sex personer trängs på liten yta, förutom Patrik Lindegren, Per Wester och undertecknad, finns där tävlingssekreterare Ann-Mari Adolfsson, domare Björn Yngve och Patrik Olsson från CMore, som sänder matchen i TV.

Tvåminuterslampan för första heatet är tänd. Startern gör sig redo att släppa iväg förarna. Patrik drar namnen en sista gång,  motorerna varvar upp sekunderna före start.

När förarna går ut på sista varvet kommer Patrik in igen och refererar: "Andreas Jonsson leder ut på sista varvet tätt följd av Antonio Lindbäck och Piotr Protasiewicz". Niels-Kristian Iversen har en mardrömskväll med tre raka nollor, men han vinner sitt första heat efter att snyggt passerat Walasek och Per Wester dundrar på med tunga TNT av AC/DC för att piska upp stämningen ytterligare. 

Tiderna ropas (något oväntat) upp från våningen under efter varje heat, till Patrik som  förmedlar dem till publiken. I ett heat går det riktigt fort - Artem Lagutas 63,7 är bara fyra tiondelar från Nicki Pedersens elva år gamla banrekord.

För mycket info?

Det blir sladdning av banan, Filip intervjuar Fredrik Lindgren från depån som säger att "Det är väldigt tajt, Laguta har börjat bra men vi andra måste steppa upp också". Patrik gör reklam för direktbussar till Sannahed från flera orter. Resultat från övriga matcher läses upp, sponsorer får reklam.

När Ann-Mari Adolfsson får ett samtal om en röd Skoda som står felparkerad hinner Patrik inte läsa upp något innan Per  bryter in.

- Nu måste vi andas lite, det har varit mycket för publiken och är bara nån minut till start, vänta med och ta det efter heatet.

Musik kommenterar

Under stora pausen intervjuas ordförande Moberg, förare och även publik. Det drar ut på tiden att komma igång då ambulansen tvingats lämna efter ett sjukdomsfall i publiken. En ny ambulans måste komma innan det drar igång igen.

- Är det en förare som går omkull och ligger kvar på banan vill man absolut inte sätta på någon musik, fastslår Per och Patrik, det handlar om respekt.

Indianerna drar ifrån i poängprotokollet. I heat 13 har man chans att avgöra och Joel Andersson chockar och tar starten före Vaculik, Andreas Jonsson och Iversen när Iversen på egen hand går omkull sist i fältet. Joel Andersson blänger förtvivlat mot Iversen när han inser att heatet stoppas.

Per drar på "If i could turn back time" vinklat mot Iversen och därefter "Dancing with myself" när Joel åker fram till omstarten, det går inte att ta miste på hur nöjd han är med det musikvalet.

Storbildsskärm på gång

Matchen slutar med hemmavinst 50-40. Patrik går ner för att avsluta med att dra förarpoängen och låta hemmaförarna bli hyllade av fansen. De som sen inte tar sig till depån lommar hemåt, men Per och Patrik avslutar med att lite kort snacka igenom kvällen innan de skiljs åt.

Ett sista snack för kvällen när matchen är avslutad mellan Per Wester och Patrik Lindegren.

- Det gick bra ikväll, även om tidsschemat inte riktigt höll, men så kan det vara med live-arrangemang, man vet aldrig vad som händer. Nästa grej för att utvecklas ytterligare är att få upp en storbildsskärm, som visar intervjuer i bild, reklam och annat, då blir det ännu bättre, säger Per Wester och tar en tugga av sin hamburgare samtidigt som Patrik Lindegren nickar instämmande. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-07-12 9:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.