Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19
Laddar spelare...

"Skönt knäppa Sayfutdinov på näsan"

SPEEDWAY: Indianerna var pressade, efter en svag inledning, inför mötet med guldtippade Vetlanda på tisdag. Men laget stod för en storstilad insats och krigade till sig segern med 48-42. - Det var en riktig urladdning och en tung ryggsäck som släppte för oss, sade kapten Fredrik Lindgren.

Indianerna har fått en mycket tuff öppning på säsongen, två raka förluster, jobbiga skador på Lindbäck och Bjerre, och ett reservpar som inte alls hängt med. Och matchen mot Vetlanda började med att Piotr Swiderski blev utesluten för kört in i tejpen i heat 1 och reserverna Joel Andersson och Freddy Godlund åkte på en femetta i baken i heat 2.

Pepe magisk

Underläge direkt med 8-4, det hade kunnat stressa upp och knäckt ett lag i obalans. Men Indianerna var inte ett lag som tänkte lägga sig platt och vika ner sig denna kväll. Tvärtom visade man upp en grandios körning och krigarinställning mot det stjärnspäckade Smålands-gänget i en match som bjöd på stor underhållning för publiken.

Piotr Protasiewicz var magiskt och tog 15 poäng, Pepe har ibland fått kritik för att inte vara en lagförare, men i heat 3 beredde han väg för Cameron Woodward med sin körning och såg till att Indianerna kunde ta 4-2 i heatet.

- Helt otrolig vilken insats han gör och hur snabb han var idag! Det spelade ingen roll om han kom efter han tog sig förbi ändå, han hade riktigt bra kräm i cykeln idag, sade lagledare Dalle om den polska ikonen.

Joels första heatvinst

Piotr Swiderski revanscherade sig efter uteslutningen i heat 1 och tog två raka heatsegrar och matchen var extremt jämn, ty från heat 6 till 13 skilde det aldrig mer än två poäng till något lag. I paus var ställningen 30-30 och många var nog oroade över att Indianerna då skulle åka på en ny femetta i heat 11 (andra reservheatet).

- Jag trodde kanske vi skulle åka på en femetta i baken där, men det kändes ändå som Joel och Freddy var lite på gång, så jag hoppades de kunde få en bra start för då håller de undan. Och Joel fick en kanonstart, och han kan åka snabbt här bara han kommer iväg, och det kan Freddy också, jag är jättenöjd med båda,  sade Dalle om heatet som Joel Andersson gick ut och vann till publikens jubel, Joels första heatvinst någonsin i Elitserien.

- Det var ett jäkligt skönt heat, jag kommer knappt ihåg nåt från det, men starterna är så viktiga i Elitserien och nu kom jag iväg bra. Jag trodde faktiskt inte på vinst idag, Vetlanda har ett riktigt kanonlag, men vi fixade det och nu kommer jag sova gott, sade Joel Andersson.

Femetta i heat 14 avgjorde

Matchen helt jämn inför heat 12 men det kändes på något sätt att det här var Indianernas match trots fyra på papperet mycket tuffa heat kvar. Och inte ens en ny uteslutning för ha kört in i tejpen (Woodward!) och 2-4 i heat 12 kunde stoppa Indianerna denna kväll. Pepe och Swiderski kontrade med 4-2 i heat 13 mot Sayfutdinov och Thomas H Jonasson och i heat 14 kom avgörandet signerat Fredrik Lindgren och Niels-Kristian Iversen som tog en femetta mot Hampel och Woffinden.

- Det var grymt skönt! Man vill ju så mycket när man kommit tillbaka till klubben, vi har haft det tungt i början och hade en riktigt svår motståndare idag. Vi visste läget innan heatet att det var lika och det var en sån skön känsla när vi gick över mållinjen och tog 5-1 där, sade Lindgren.

Vetlanda hade chansen kvittera i sista heatet, men med tanke på hur starkt Pepe och Iversen kört, så kändes det aldrig riktigt farligt trots att motståndarna var av hög kaliber, Emil Sayfutdinov och Leon Maden. Pepe segrade (hans 5:e raka heatvinst), Indianerna vann heatet med 4-2 och spikade slutresultatet till 48-42.

Bättre lagsammanhållning än senast

- Det var en riktig urladdning och ett skönt resultat för oss och en tung ryggsäck som släppte i och med vinsten, sade Lindgren som förra matchen var kritisk till samarbetet ute på banan och i depån mellan förarna, men idag var det ett steg framåt.

- Det var bättre idag helt klart, jag tog upp med laget innan att det var något vi behövde förbättra från senast och vi gjorde inga konstiga grejer mot varandra på banan och hade lite mer snack i depån, det var en bra lagmatch!

- En riktigt bra speedwaymatch som nog var sevärd för publiken. Pepe var tungan på vågen för oss, men alla våra förare 1-5 gör sitt jobb och reserverna tog några viktiga poäng med. Sen hade väl inte Hampel (två poäng på fyra heat) sin bästa match för dem heller, sade Dalle.

- Jag vet inte vad det var med Hampel idag, han fick inte alls till det. Men vi kan inte begära att han ska vara på topp och bära oss jämnt, han kan ha en dålig match ibland med. Främsta skillnaden idag var farten ut efter kurvorna, där var Indianerna mycket bättre idag, ansåg Vetlandas lagledare Bosse Wirebrand.

Bjerre nog borta nästa match med

Istället för en tredje raka förlust blev det en imponerande seger mot guldfavoriten och Dalle erkände att laget var underdog på förhand.

- Om man tittar på lagen så trodde jag kanske det skulle bli förlust, de har ett grymt lag. Men nu vann vi och får lite andrum, självförtroende och fick visa att vi kan också!

I Vetlanda var Emil Sayfutdinov för första gången tillbaka efter sin bojkott och avhopp från Indianerna förra året. Det blev åtta poäng för Emil. Och Leon Madsen var mer eller mindre klar för Indianerna inför denna säsong, men hoppade av i sista stund.

- Jag hälsade kort på Leon men inget på Emil. Det var skönt att få knäppa dem på näsan idag!

Nästa tisdag väntar bortamatch på Kråkvilan mot Vargarna och enligt Dalle lutar det åt att samma lag får chansen då.

- Som Swiderski kör idag tycker jag det här laget är starkare köra med än det vi hade förra veckan. Och jag tror inte Kenneth Bjerre är tillbaka till dess, han hade väldigt ont efter GP i lördags och att komma till Norrköping och inte vara helt hundra i nyckelbenet, nej det är inte rätt bana åka på.

Indian Betygen 1 - 5

Fredrik Lindgren 3: Repade sig efter fiaskot i premiären och gjorde en bra match. Sju poäng och avgörande femetta med Iversen i heat 14.

Piotr Swiderski 3: Slarvigt utesluten i heat 1, men därefter riktigt bra. Ett fint nyförvärv som Indianerna skaffat sig!

Piotr Protasiewicz 5: Pepe är som ett gammalt årgångsvin som bara blir bättre med åren. Har gjort många bra matcher på Sannahed genom åren men det här var definitivt en av de allra bästa, kanske till och med den bästa. Ruskigt bra!

Cameron Woodward 2: Har tuft motstånd i heaten men plockar på sig flera viktiga enpoängare. En förare som är bättre än vad jag trodde på inför säsongen alla fall. 

Niels-Kristian Iversen 4: Gjorde även han en riktigt bra match lite i skymundan. Hade flera härliga dueller med landsmannen Leon Madsen. 11 poäng av 15 möjliga.

Joel Andersson 3: Dålig poängutdelning i början av matchen, men det kändes ändå som han var med på ett helt annat sätt i heaten än tidigare matcher och när han tog starten i heat elva kunde han hålla undan och fick chansen bevisa att han besitter talang.

Freddy Godlund 2: Räckte inte riktigt till, men stod ändå upp hyfsat och krigade till sig en viktig poäng när han tog sig förbi Magnus Karlsson på mållinjen i heat 10.

Heat för heat

Heat 1: Indianstrul direkt, Swiderski in i tapen, ersättas av Godlund. Men Fredrik Lindgren tar spets och håller i mål före Emil S och Leon Madsen, Godlund sist. 3-3.

Heat 2: Reservheatet, hittills Indianernas svaghet. Historien upprepar sig. Vetlanda gör 5-1, Joel Andersson trea.

Heat 3: Ska gamle Pepe och Cameron Woodward kunna replikera direkt? Kör mot Hampel och Tomas Jonasson. Pepe tar spets, har med sig Cameron men Tomas J tar sig förbi, 4-2 - Pepe håller än!

Heat 4: Iversen och Joel för Kumla, grundtips för heatet: 3-3.  En överraskning, Vetlandas reserv Jacob Thorsell kör ifrån Iversen utan prut med Tai Woffinden som trea., 2-4.

Heat 5: Mycket underhållande heat där Piotr Swiderski revanscherar sig och vinner i hård kamp med Vetlandas andra reserv Magnus Karlsson, 3-3.

Heat 6: Pepe och Cameron mot Emil och Leon. Kan bli hett. Pepe är en mästare och tar sig smart förbi Emil som samtidigt får kast och släpper förbi sig Cameron men tar sig tillbaka, 4-2 i heatet.

Heat 7: 3-3 tack vare Swiderski som fått riktig racerfart på cykeln, Fredrik Lindgren hamnar sist och klämpar men kommer inte riktigt ikapp.

Heat 8: Pepe och Cameron ute igen. Omstart för samtliga, Tai Woffinden får tillrättavisning för dålig startdisciplin. Pepe omutlig, trdje segern i rad. Tai utmanar men når inte fram, Cameron, trea. 4-2 - utjämnat i matchen 24-24.

Heat 9: Danskkamp mellan Iversen och Madsen, den senare håller täten tre och ett halvt varv men Iversen kniper segern, 3-3.

Heat 10: Freddy och Freddie för Kumla, Lindgren hamnar efter Tai, ser ut att bli förbannad, jagar och jagar och vinner - nästan. Gul, röd, blå visar det sig till slut efter en extrakoll av domaren på TV-bilderna, 3-3. Helt jämnt i matchen i paus.

Heat 11: Äntligen poäng för Joen Andersson! Efter en medioker start tar han sig ändå till ledningen och håller hela vägen i mål. Freddy Godlund sist och vurpar, 3-3 och fortsatt jämnt.

Heat 12: Cameron Woodward i tejpen, ersätts av Joel Andersson som har Iversen med sig. Denne slåss med Madsen om spets och nu vinner den unge, 2-4 och ledning för gästerna.

Heat 13: Pepe i toppform, borde väl i princip bara köra på Sannahed, det räcker, överflyglade Emil Sajfutdinov med Swiderski som trea, 4-2, utjämnat igen!

Heat 14: Här vinner Indianerna matchen, Iversen och Lindgren kör in den efterlängtade femettan, första för kvällen!

Heat 15: Pepe oslagbar - vinner före Emil och Iversen, 4-2 och totalseger med 48-42. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2014-05-20 18:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.