Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19
Laddar spelare...

Ruskiga Vetlanda har kopplat greppet

SPEEDWAY: Elit Vetlanda har guldet i en liten ask efter att ha besegrat Indianerna med 46-43 i den första finalmatchen i Kumla. Det var smickrande siffror för Indianerna, laget kom aldrig riktigt igång och förlusten kunde varit större. - Det enda vi kan hoppas på är att de tror guldet är i hamn och underskattar oss i returen, då har vi en chans att chocka, sade Fredrik Lindgren.

De över 5 000 i publiken (5 019) på Sannahed var nog ganska ense om att det krävdes en seger för Indianerna i den första finalmatchen om guldchansen skulle finnas kvar till returen. Men feststämningen kom av sig i den kylslagna senseptemberkvällen och allt tyder nu på att guldet återigen hamnar i Vetlanda.

Vetlanda klart bättre från start

6-6 efter två heat var siffror som Indianerna får vara nöjda med, ty i heat 2 hade Vetlanda en klar femetta när bortaförarna förstörde för sig själva genom att köra ihop. Men det kändes som en tidsfråga innan smålänningarna skulle gå ifrån, de startade bättre, åkte snabbare och något förvånande såg de även ut att göra bättre spårval.

När nyförvärvet Jurica Pavlic tog sig i mål i heat 6 som siste man och noterade sin andra raka nolla var han 40 meter efter bortaförarna och Vetlandas ledning växte till åtta poäng. Det kändes uppgivet bland storpubliken. Fanns det något som Indianerna kunde göra för att få stopp på detta monsterlag?

Lagledare Dalle Andersson Bäckström gjorde ett försök och toppade in Pepe Protasiewicz respektive Fredrik Lindgren i heat 7 och 8 istället för Antonio Lindbäck och Jurica Pavlic, det gav i alla fall en liten utdelning och avståndet krympte till sex poäng. I heat 9 växte det till åtta poäng igen efter att Pepe blivit omkörd på "Pepe-manér" av Emil Sayfutdinov.

Bjudning gav lite hopp

Indianerna skulle dock få sin chans att ta sig in i matchen och den kom genom en bjudning. Heat 10 slutade 5-0! efter att Thomas H Jonasson gått omkull i starten och David Ruud fått stopp med flera varv kvar. När sen Mikael Max och Scott Nicholls fixade 4-2 i heat 11 skiljde endast en poäng, men närmare än så kom aldrig Indianerna.

För det var snarare så att hemmalaget fick slita för att hålla kontakten istället för att försöka gå om. Vetlanda är ett ruskigt lag och går ej att jämföra med det skadeskjutna motstånd i Dackarna och Piraterna som Indianerna avfärdat tidigare i slutspelet.

Det såg ändå ut att kunna sluta med hemmaseger efter att båda hemmaförarna (för ovanlighetens skull) fick till en bra start i avslutande heat 15. Fredrik Lindgren och Piotr Protasiewicz hade 5-1 med ett drygt varv kvar då Tai Woffinden visade varför han kanske är världens bäste.

Woffinden fick publiken att sucka

Engelsmannen fick en liten lucka på raksträckan ut på det sista varvet, vräkte sig mellan de båda Indianerna upp i ledning, det suckades både uppgivet och imponerande på läktaren, Woffindens manöver gjorde att matchen slutade 46-43 till Vetlanda istället för 45-44 till Indianerna.

- Jag lyfter på hatten för Woffinden, han är snabb där bakom och jag ser honom flera gånger. Han var på väg mellan oss en gång tidigare, då lyckades vi stänga till. Sen genar jag lite för mycket och han går ut och vänder till och får en grym fart och gör en superb manöver som tar sig mellan oss, kommenterade Fredrik Lindgren omkörningen.

Vad säger du om matchen?

- Vetlanda tar tag i taktpinnen idag, de är grymt starka och har ett övertag matchen igenom. Vi försöker kämpa och ta oss ikapp men får inte riktigt den utdelning vi skulle vilja ha och det blir en lite jobbig känsla i vårt läger.

"De är numret för stora"

Lindgrens personliga insats går dock inte klaga på, med 13 poäng var han bäste hemmaförare, men det var för få som bidrog. 

- Den är helt okej, men tyvärr är det andra som faller igenom idag och vi tar inte tillräckligt med heatsegrar. Vetlanda vinner alldeles för många heat.

Det är många som säger att ni behövt vinna med minst åtta, tio poäng för att ha chans på guldet, men det var aldrig nära. Vad saknades främst idag för er?

- Vetlanda har ett superstarkt lag och de börjar få form på i stort sett hela sitt lag. Det är ingen lätt uppgift och de är ett nummer för stora idag, det enda vi kan hoppas på är att de tror guldet redan är i hamn och underskattar oss i returen, då har vi en chans att chocka.

Inte alls klart anser smålänningen

Vetlandas Thomas H Jonasson hade till skillnad från merparten av lagkamraterna en ganska tung kväll. Det blev tre pinnar för THJ som inte ville ta ut någon seger i förskott efter matchen. 

- Vi gör en riktigt bra match och visst är vi starka hemma, men Indianerna är också starka hemma och vi gjorde en sån här match mot dom, de kan också göra en kanonmatch mot oss på bortaplan så ingenting är klart ännu.

- Det var ingen vidare match, många av heaten var säkert sevärda, men vi vinner ju inte matchen så jag är inte nöjd, dom hade betydligt bättre fart och hittade bättre inställningar. Men titta vilka förare vi möter! Dom kommer med toppförare hela tiden och vi hade svårt att stå emot, kommenterade lagledare Dalle Andersson-Bäckström drabbningen. 

Pavlic räckte inte till

Indianerna valde att ta in kroaten Jurica Pavlic till finalen på Piotr Swiderskis bekostnad. Det var inget lyckat drag, Pavlic tog endast en poäng. 

- Det är ingen lätt uppgift för honom och vi visste väl innan att det kunde bli antingen fågel eller fisk. Han går in och tar en viktig poäng i ett heat där han spöar Hampel alla fall och han kan lika gärna ta tio poäng imorgon det vet vi inte.

Hur ser du på era chanser att ta guld nu då?

- Klart det blir svårt, vi vet hur bra Vetlanda åker på sin hemmaplan. Men kan vi få till bra inställningar och göra som Vetlanda gjorde idag och ta för oss direkt så kan vi ge dem en match. Vi kommer försöka så gott det går och vi ska inte vika ner oss, det är ändå inte många poäng vi är efter.

INDIANERNAS BETYG 1 - 5

Fredrik Lindgren 3: Bäste Indian för dagen, klev fram när andra svek. Ingen superinsats, men 13 poäng är ändå riktigt bra.

Antonio Lindbäck 1: Har varit duktig tidigare i slutspelet men hade en dålig dag när det som minst behövdes och fick bara ihop en poäng. 

Kenneth Bjerre 2: Klev inte fram som han behövt göra som den GP-förare han är. Hämmade tidigare skadan nåt månne?

Jurica Pavlic 1: Ingen Scott Nicholls-effekt här precis. Blev frånåkt så det sjöng om det sina första heat och det är lätt vara efterklok men de som tycker det var fel plocka in Pavlic till finalen fick definitivt vatten på sin kvarn efter matchen.

Piotr Protasiewicz 3: Elva poäng på sex heat är bra siffror mot världsklassmotstånd. Men Pepe hade inte farten vi vant oss vid han brukar ha på Sannahed. Brukar påminna om ett rytande lejon när han kommer dundrande in i svängarna, nu kändes han betydligt tamare.

Mikael Max 2: Godkänd utan att glänsa.

Scott Nicholls 2: Inte alls samma bett i åkningen som senast hemma mot Piraterna, sen var ju motståndet förvisso ett annat.

Heat för heat

Heat 1: Tai Woffinden tar ledningen, håller undan för Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck. 3-3 i heatet och tyst på läktarna

Heat 2: Höll på att bli en femetta för Vetlanda efter första kurvan, Scott Nicholls och Mikael Max lyckas dock tränga sig emellan och heatet slutar 3-3 med Jacob Thorsell som vinnare. Här hade publiken räknat med Indianövervikt...

Heat 3: Jaroslaw Hampel har kanonform och vinner före Bjerre medan Indianernas inhoppare Jurica Pavlic tappar tredjeplatsen, Vetlanda i ledning: 8-10. Det känns plötsligt lite kallare på Sannahed.

Heat 4: Pepe vinner heatet och får en matt applåd eftersom Max kommer sist och heatet slutar 3-3 med fortsatt bortaledning, 11-13. - Ingen bra start på matchen , konstaterar Indianrnas lagledare Dalle Andersson Bäckström

Heat 5: 13-17efter detta heat. David Ruud vinner före Nicholls och Antonio sist. Nu börjar det mola hos hemmapubliken. Det var ju Indianerna som skulle leda!?

Heat 6: Vetlanda förnedrar Indianerna, Woffinden vinner före Sayfutdinov. Bjerre trea.

Heat 7: Hampel vinner suveränt, får en hiskelig fart i ytterspår och trots intoppade Pepe slutar heatet 3-3 med Lindgren som tvåa. 17-25.

Heat 8: Indianerna vinner för första gången ett heat med 4-2 tack vare Fredrik Lindgren och Kenneth Bjerre som trea, en toppning som lyckas åtminstone till hälften. 21-27, en vändning på gång?

Heat 9: Men Emil Sayfutdinov reglerar enkelt Pepe på tredje varvet och vinner med en ny 4-2:a för gästerna. 23-31. Svårt att se hur Indianerna ska kunna vända detta.

Heat 10: Oj! Thomas H Jonasson får res efter start och välter bakåt. Indianerna Lindgren och Nicholls tar ledningen och sen får den andre Vetlandaföraren Ruud stopp. Det innebär 5-0 till hemmalaget och försprånget för gästerna inknaprat i paus till tre poäng, 28-31.

Heat 11: Mikael Max vinner! Scott Nicholls trea, ett tag lutade det åt en Indianfemetta men det blev 4-2, gott nog och nu bara en poängs underläge,

Heat12: Emil S vinner men Pepe och Pavlic tar sig förbi Hampel och ordnar oavgjort i heatet.

Heat 13: Woffinden vinner före Bjerre, Antiono nollar, 2-4 till Vetlanda. 37-40.

Heat 14: Efter omstart (Thomas H Jonasson gick omkull igen) kom Jaroslaw Hampel åter ut som vinnare, valde ytterspår och bara seglade om Indianerna, 3-3 i heatet. Nu börjar publiken röra sig hemåt.

Heat 15: Ser ut som en revansch för Indianerna med Lindgren och Pepe i ledningen men på sista vavet kommer Tai Woffinden och vinner, 3-3 i heatet och det udda slutresultatetet 43-46.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2014-09-30 19:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.