13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Spannmålsodlarna tror på en hyfsad skörd

Spannmålsskörd i Torsta, Ekeby, för några år sedan. Foto Henrik ÖstenssonSpannmålsskörd i Torsta, Ekeby, för några år sedan. Foto Henrik Östensson

Om vädret håller i sig kommer skörden av spannmål och oljeväxter smyga igång i Sydnärke om någon vecka.

– Jag tror hyfsad är ett bra ord för att beskriva de förväntningar vi har på årets skörd. Inga rekord, men helt okej, om vädret fungerar, säger Per Willén, Askersund. Ordförande för LRF i länet och spannmålsodlare.

Det första som kommer skördas är tidigt höstvete, höstkorn, rågvete och höstoljeväxter. När man talar om höstgrödor innebär det att de såddes redan i höstas, innan vintern. Något som gäller allt större andel av grödorna i Sydnärke. Med oljeväxter menar man raps.

– Ser man till de kanske senaste 20 åren är det normalt att skörden drar igång lite smått i slutet av juli för att sedan dra igång i större skala ungefär vid den tionde augusti. Då börjar det mogna mer allmänt runt om i länet.

Än är det inte riktigt moget. På bilden, rågvete. Än är det inte riktigt moget. På bilden, rågvete.

Har det varit något problem under odlingssäsongen var det den period av torka och hetta som kom runt midsommar.

– Ja regnet kom faktiskt i grevens tid. Det var riktigt torrt och grödorna hade snabbt börjat ta skada om det inte kommit regn i slutet av juni. Det är som att grundvattnet inte riktigt återställt sig i våra trakter. Det har varit märkliga förhållanden ända sedan 2017. Kommer det en värmebölja, blir det snabbt mycket torrt, så var det i år också.

Sedan slutet av juli har det dock, på flera håll i Sydnärke, regnat bortåt 200 millimeter.

– Det är väl bra om det kommer sol nu, så grödorna mognar. Men gräver man i marken är det torrt en bit ner fortfarande.

Men sammantaget kombinationen av sol, värme och ren har, förutom på riktigt torra partier, varit bra för spannmålen så här långt.

Normal skörd

Per tror som sagt på en normal skörd för Sydnärkes del.

– Ja, vad nu det är. Men någon rekordskörd blir det nog inte. Märkligt nog kan det vara bra för oss bönder. Ta vetet som exempel. Blir det volymmässigt en rekordskörd så blir det ofta lite sämre proteinvärden. Det kan dra ner värdet på vetet. Lagom är bäst.

Numera är det normalt att spannmålsskörden drar igång för fullt och kulminerar första delen av augusti. Det mesta är tröskat och klart någon vecka in i september.

– Det har ändrats under min livstid. När jag var liten var det ovanligt att skörden drog igång innan skolstarten. Att man tröskar tidigare numera beror på flera saker, menar Per.

Växtförädling är kanske den viktigaste. Grödorna mognar allt tidigare. Det har också kommit fram allt fler grödor avsedda att så på hösten.

– Men sedan spelar också klimatet in . Framför allt genom att vi kan vårbruka, så tidigare på våren. I år var ju det mesta sått i vårt område första delen av april. Går vi tillbaka 30-40 i år i tiden var det ovanligt med vårbruk före första april. Tidigare vårbruk ger tidigare skörd.

Per menar också att tidigare skörd ökat andelen höstgrödor.

– Det kommer naturligt. VIll man så på hösten är det en kamp mot klockan. Sår man för sent hinner inte grödorna etablera sig innan höstregn och vinter. Ju tidigare man skördar, desto mer hinner man så på hösten, innan vädret sätter stopp. Ofta klarar höstgördor torka bättre och avkastar mer, avslutar han.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-20 10:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.