Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Tid snart för att söka omställningsstudiestöd

Från 1 april kan invånarna i Örebro län ansöka om omställningsstudiestöd. Under höstens ansökningsomgång av omställningsstudiestödet var intresset stort, men alltför många nekades stöd på grund av felaktiga ansökningar. Hittills har endast 29 invånare i Örebro län beviljats stöd.

Omställningsfonden, som är den organisation som får in flest ansökningar, tipsar därför om ett antal viktiga punkter att tänka på för de som planerat att söka stödet nu till våren.

1. Se över villkoren
Kontrollera att du uppfyller villkoren för att få omställningsstudiestödet beviljat. Du måste bland annat vara mellan 27 och 62 år gammal, samt ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren och 12 av de senaste 24 månaderna.

2. Ansök till rätt period och var snabb
Den 1 april öppnar ansökan för utbildningar som börjar mellan den 1 juli och den 1 december. Vill du gå en utbildning som börjar nästa år öppnar ansökningsperioden först den 1 oktober. Skicka in din ansökan tidigt då CSN behandlar ansökningarna i den ordning de inkommer.

3. Välj utbildning med omsorg
Fundera noga på vad du vill ha ut av dina studier. En förutsättning för att få stödet är att din nya utbildning stärker din position på arbetsmarknaden och möter ett befintligt behov.

4. Kontrollera utbildningens längd
Din utbildning måste vara CSN-berättigad och omfatta minst en veckas heltidsstudier. Du kan få omställningsstudiestödet i maximalt 44 veckor räknat i heltidsstudier.

5. Ta hjälp
Ta kontakt med din omställningsorganisation för att få hjälp och stöd. Om du är osäker på vilken organisation du tillhör kan du fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund.

INFO: Omställningsstödet är ett nytt offentligt studiestöd för personer som redan arbetar. Stödet ger möjlighet att kompetensutveckla sig mitt i livet, samtidigt som man kan behålla sin ekonomiska trygghet – upp till 80 procent av tidigare lön. (ABj)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-16 14:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla