Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Snart kommer
första elstödet

Många drömmer nog om egen elproduktion just nu, här i form av solceller.  Elstödet är en lite tröst när decembers elräkning är betald. Foto: Henrik ÖstenssonMånga drömmer nog om egen elproduktion just nu, här i form av solceller. Elstödet är en lite tröst när decembers elräkning är betald. Foto: Henrik Östensson

Snart börjar de så kallade elstöden betalas ut. Även om stödet knappast täcker de chockartade elkräkningar många fått för december. Pengarna i den första stödomgången börjar betalas ut den 20 februari. När det andra elstödet, för november och december betalas ut är inte klart, men någon gång under våren har det sagts från Svenska kraftnät.

Det första elstödet beräknas på din elförbrukning mellan den första oktober 2021 och 30 september 2022. I vårt område, elområde 30 är det 50 öre per förbrukad kilowatt-timme som gäller. Har man alltså förbrukat 10 000 kilowatt-timmar under den 12-månadersperioden får man alltså 5 000 kronor.

Försäkringskassan betalar

Det är alltså Försäkringskassan som betalar ut pengarna. Man börjar betala 20 februari. Enligt försäkringskassan pågår utbetalningen några dagar. Det är alltså inte helt säkert när pengarna kommer. För att underlätta ska man anmäla ett konto till ett kontoregister som hanteras av Swedbank. Man behöver inte ha konto i Swedbank, men de hanterar utbetalningarna och registret. 

Man ska heller inte få någon avisering om när pengarna är insatta, inget brev eller liknande.

Ingen ringer upp – var försiktig med bankuppgifter

Det kommer inte ringa upp någon från Svenska kraftnät, Försäkringskassan, eller Swedbank. Ingen kommer heller att maila och be dig om bankuppgifter eller liknande. Gör någon det är det en bedragare. Lämna aldrig ut kontouppgifter, lösenord, bank-ID och liknande över telefon.

Till en början kommer inte dödsbon få något elstöd. Det kommer ett beslut om hur de ska hanteras senare.

Ett andra stöd – för två månader

Det andra elstödet blev här om dagen klart. Det är än så länge inte godkänt av energimarknadsinspektionen.

De stödet ska gälla hela landet och avse elförbrukning under månaderna november och december 2022.

För vårt elområde kommer man få 126 öre per förbruka kilowatt-timme. Även om stödet är högre per per kilowatt-timme kommer det med andra ord bli mindre belopp. Det är ju bara frågan om två månaders förbrukning.

Man kommer med stor säkerhet hantera utbetalningarna av de stödet på samma sätt. När utbetalningen sker är inte klart, men någon gång under våren är det sagt att dessa pengar ska komma.

Pengarna blir en liten tröst för de som drabbats av elkräkningar som är avsevärt högre än man är van vid. Det finns flera skäl till de höga priser som rådde i framför allt december. Världsläget, kriget är en, en annan är att flera kärnkraftreaktorer, som, när de går, utgör en stor andel av vår kraftproduktion, stod stilla i december.

Fakta från Försäkringskassans, Svenska kraftnät och regeringen.se.

Information om hur man anmäler ett konto för utbetalning hos Swedbank finns på deras webbplats. Man behöver e-legitimation.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-31 8:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla