Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Uppmaning: Fira nyår i mindre skala

Smittspridningen av covid-19 ökar i Örebro län, även den mer smittsamma varianten omikron. Nu uppmanar Region Örebro län alla att fira nyår i mindre skala.

- Välj det mindre firandet, säger i ett pressmeddelande Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Efter julen har en snabb ökning skett av antalet covid-smittade i länet. Från måndag till och med onsdag förmiddag konstaterades runt 600 fall. Som en jämförelse var siffran 710 fall förra veckan.

- Vi ser en ökad smittspridning i alla åldersgrupper, från 20 år och uppåt med flest fall i åldersgruppen 20-59 år. Samtidigt ser vi att smittspridningen har mattats av bland barnen som nu är lediga från skolan, säger Gunlög Rasmussen. 
 

Andelen omikron ökar

Preliminära resultat från typnings-PCR visar att andelen omikron ökat snabbt den senaste veckan och utgör nu minst 40 procent av samtliga fall. Smittskyddet inväntar dock fortfarande besked från sekvenseringen. 

- Utifrån att vi nu har en mer smittsam variant att förhålla oss till, där även vaccineffekten vad gäller smittspridning förväntas vara lägre, kan vi förvänta oss en ökad smittspridning framöver, säger Gunlög Rasmussen. 
 

Extra hänsyn

Budskapet är nu att alla tar extra hänsyn under nyårshelgen och att alla tänker på att fira smittsäkert: ”välj det mindre firandet och se till att alla är friska”.

- Om man har symtom ska man stanna hemma och ta ett PCR-test. Ett negativt antigentest är ingen garanti för att man är smittfri.
Vuxna som varit nära kontakt med någon som är smittad med covid-19 bör den närmaste veckan, så långt det är möjligt, undvika kontakter med andra än de bor med, råder Region Örebro län.

 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-29 14:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla