24 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Svenska får drabbade av klövsjukdom

Statens Veterinärmedicinska Anstallt (SVA) rapporterar i ett pressmeddelande att den smittsamma sjukdomen digital dermatiti (contagious ovine digital dermatitis, CODD) för första gången har diagnosticerats i en svensk djurbesättning.

Sjukdomen är smittsam och orsakas av bakterier som ger avlossning av klövkapseln, smärta och kraftig hälta.

Sjukdomen är mycket svår att behandla och det finns idag ingen bra metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar, skriver SVA i pressmeddelandet.

Bör vara observanta

Hur sjukdomen kommit in i den svenska besättningen, som finns i södra delen av landet, är oklart. Sjukdomen är vanlig i Storbritannien. Liknande bakterier orsakar också digital dermatit hos nötdjur, en sjukdom som däremot är mycket vanlig i Sverige.

- Fårägare ska vara observanta på hälta i besättningen och ta kontakt med SVA eller Gård&Djurhälsan om man känner sig osäker. Vi har inga indikationer på att flera besättningar skulle vara drabbade men det är viktigt att ha koll så att vi tidigt får reda på eventuellt nya fall, säger Ylva Persson, biträdande statsveterinär vid SVA.

Tips och råd

För att undvika smitta till fårbesättningar bör livsdjursinköp undvikas. Om djur köps in ska klövarna undersökas noga och sedan ska djuren hållas i karantän. Se också till att ha goda skyddsrutiner för besökare.

Läs mer om sjukdomen HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-05-09 13:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.