Gå till innehåll
Sydnärke

Smittrisk efter covid-test-strul?

Publicerad: 21 June 2021 10:29

Felpackade covid-test har gjort att människor kan ha fått fel svar på sina test under förra veckan. Innebär det att folk som fått negativt svar kan ha spridit smitta?
- Förhoppningen är att de har stannat hemma om de har symtom, säger provtagningssamordnare Maria Gunnarsson, Region Örebro län.

I fredags gick regionen ut med ett pressmeddelande om att covid-tester som gjort under vecka 24 i bland annat Lekeberg och vid Fylsta vårdcentral i Kumla måste göras om. Orsaken var felpackade test, där koden på provröret och QR-koden på instruktionen inte stämde. Hur många prov det kan röra sig om vet inte Maria Gunnarsson.

- Under helgen har vi kontaktat ett 40-tal personer som fått positiva svar och bett dem testa sig igen, eftersom vi inte kan garantera att det är deras provsvar.

Det stora problemet måste väl vara om människor fått negativt svar och tror att de inte har covid-19, men är smittade?

- Ja, det var ju därför vi gick ut med pressmeddelandet. Men förhoppningsvis har de följt förhållningsreglerna, att stanna hemma vid symtom, och inte gått till jobbet, säger Maria Gunnarsson.

Ökad smittspridning?

Men felpackningen skulle kunna leda till ökad smittspridning?

- Dessbättre har vi låg smittspridning i samhället, men det är förstås ett bekymmer att människor kan ha fått fel provsvar.

Hur kunde det bli fel?

- Det är tyvärr den mänskliga faktorn. Provrör och kod ska packas i par, men det blev fel vid packningen.

Hur många felaktiga prov-kit som gått ut är oklart. Detsamma gäller hur många av dessa som har hamnat i Sydnärke. Kiten har skickats till tio provtagningsplatser i länet.

Annons

Nyheter