Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Smittan sprids igen – restriktionerna fortsätter

Antalet fall av Covid -19 har nu börjat öka igen. Det har bland annat gjort att regeringen inte släpper på reglerna för att hur många som får samlas på ett arrangemang. Det är fortfarande 50 personer för exempelvis sport- och kulturevenemang. Även om det totalt är få fall där, är det i Lekebergs kommun ökningen går snabbast.

EU-kommissionen har föreslagit ett gemensamt “trafikljussystem” för att kategorisera smittorisken i länder och områden, utifrån antalet nya fall och andelen positiva tester de senaste 14 dagarna. Detta använder vi här för att illustrera hur kommunerna i Sydnärke ligger till, och kunna jämföra med andra områden.

Sett till befolkningen har Hallsberg haft 25 nya fall per 100 000 invånare, under de senaste två veckorna. Om Hallsberg var ett land skulle det därmed få gult ljus. Det innebär 4 nya fall vecka 40

Grönt ljus i Askersund

För Askersund däremot, blir det grönt ljus. Ett nytt fall vecka 40.

Även för Laxå blir det ett klart lysande grönt ljus, inga nya fall vecka 40.

För Kumlas del är det lite värre. 15 nya fall vecka 40. Det innebär 96 nya fall per 100 000 invånare, gult ljus.

Snabb ökning i Lekeberg

Snabbast ökning är det i Lekeberg som ökat antalet fall en del. för två veckor sedan rapporterade vi bara ett nytt fall i Lekebergs kommun. Sedan dess har åtta personer testats positivt. Fyra nya fall vecka 40. Det gör att Lekeberg, trots att det rör sig om få fall, är den kommun i länet där Covid -19 ökar snabbast rent statistiskt nu. Gult ljus.

I landet finns det nio kommuner där smittspridningen går så fort att det blir rött ljus. Men inte några hela län. Det innebär fler än 150 fall per 100 000 invånare. Ingen kommun i Örebro län för rött ljus Statistiken kommer från folkhälsomyndigheten och har sammanställts av Nyhetsbyrån Newsworthy.

Inga lättnader

Den ökande mängden nya fall kan inte förklaras med att fler testar sig. Ökningen gjorde att regeringen i dag beslutade att skjuta upp de lättnader i restriktioner som varit på tapeten. Det är fortfarande 50 personer som gäller för idrott och kultur. (HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-08 17:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.