Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Nu ökar spridningen av Covid-19 lavinartat. Antalet konstaterade fall vecka 1 fördubblades nästan från vecka 52. 3 497 personer konstaterades smittade vecka 1.
– Nu måste vi ta höjd för att det kan komma att bli en ökad belastning på sjukvården igen, helt enkelt för att så oerhört många smittas just nu, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare på region Örebro län.
Än så länge är dock belastningen på sjukvården förhållandevis låg. 15 personer vårdas på sjukhus för Covid-19, en av dem på intensivvårdsavdelning. Att jämföra med exempelvis den 14 april 2021. Då smittade knappt 1600 på en vecka, vilket var kulmen den gången. Då vårdades 86 personer vårdades på sjukhus, 19 på intensivvårdsavdelning.
– Men vi befarar som sagt att belastningen ökar igen nu, eftersom smittspridningen är betydligt högre än vad den varit hittills under pandemin, fortsätter Gunlög Rasmussen.
– Nationellt kan vi tydligt se att det är de som inte vaccinerat sig som står för den snabbaste ökningen bland de som blir allvarligt sjuka och måste vårdas på sjukhus.
Men vad är den främsta orsaken till att smittan sprids så snabbt nu?
– Det beror på att virusvarianten Omikron dominerar. Den är betydligt mer smittsam än tidigare varianter. Vi kan också se att skyddet mot att smittas, bli sjuk, är sämre även om man fått två vaccindoser, och avtar över tid. Men vi ser också, vilket är viktigt, att de som är vaccinerade och blir sjuka blir betydligt lindrigare drabbade. Det är därför så få vårdas på sjukhus i Örebro län just nu, trots smittoläget.
Men vad kommer det sig att Omikron tagit över så fort?
– Det vet vi ju givetvis inte helt. Men i virus natur ligger att de muterar, förändrar sig hela tiden. De varianter som har en överlevnadsfördel blir de dominerande och då kan ett skifte från en variant till en annan ske snabbt. Men det är inte säkert att de varianter som gör en mest sjuk blir de dominerande.
Vad gör den tredje vaccindosen för nytta?
– Av det vi sett så här långt ser vi tydligt att risken för att bli allvarligt sjuk, att dö, minskar ytterligare. Men också att skyddet mot att insjukna, smittas, blir bättre med en påfyllnadsdos. Att vaccinera sig, oavsett om det är första, andra eller tredje dosen är viktigt. Det är den viktigaste åtgärden man kan göra för att skydda sig.
I våras införde region Örebro län egna restriktioner. Bland annat med munskydd i butiker. Kommer det komma något liknande?
– Nu prioriterar vi att följa de nationella restriktionerna. Vi tror det är viktigt med samma restriktioner över hela landet så långt det går.
Gunlög Rasmusen lyfter fram testkapaciteten som något Region Örebro län lyckats bra med.
– Vi har hög testkapacitet som vi utökat successivt. Att testa och smittspåra är fortfarande viktigt för att bromsa smittan. För enskilda är det viktigt att veta när man faktiskt smittats, så man kan agera utifrån det.
Hon menar att testlådorna utanför vårdcentralerna där man själv hämtar och lämnar test har varit en framgång.
Vecka 1: 3 497 smittade. Vecka 52: 1 860 smittade. Redan då slogs det tveksamma rekordet så här långt under pandemin
Askersund
Vecka 51: 15 smittade
Vecka 52: 34 smittade
Vecka 1: 97 smittade
Hallsberg
Vecka 51: 26 smittade
Vecka 52: 95 smittade
Vecka 1: 171 smittade
Kumla
Vecka 51: 42 smittade
Vecka 52: 134 smittade
Vecka 1: 227 smittade
Laxå
Vecka 51: 3 smittade
Vecka 52: 14 smittade
Vecka 1: 51 smittade
Lekeberg
Vecka 51: 10 smittade
Vecka 52: 64 smittade
Vecka 1: 73 smittade
Andelen av befolkningen som är vaccinerade ökar sakta men säkert.
Andel dos 1: 89,14 procent
Andel dos 2: 86,86 procent
Andel dos 3: 37,07 procent